Атлантис торта - слатка морска идила за сечиј вкус 1

Атлантис торта – слатка морска идила за сечиј вкус

Време е да пробаме од најдобрите македонски бонбони во нова варијанта! Летото е тука и сѐ потсетува на сонце и плажа, а желбата за слатки нешта во боите и мирисот на летото нѐ изостанува. Така се инспириравме и ја креиравме нашата Атлантис торта, која наликува на слатка морска идила! Неодоливо добра на вкус и погодна за секакви пригоди, од домашни до свечени. Не пропуштајте да ја пробате!

Ја декориравме и правевме со мерак, зашто кога состојките се избрани и проверени, за вкусот нема сомнеж. Затоа и ги избравме Атлантис бонбоните на Витаминка како главна состојка и нивниот кремаст вкус го преточивме во торта. Создадена е за уживање во топлите денови и ладното кафе со семејството или пријателите! А што е интересно, не треба да бидете „мајстор“ во кујна, за да може да ја направите и вие дома, па го споделуваме со вас нашиот рецепт.

Атлантис торта - слатка морска идила за сечиј вкус 4

Состојки:

За фил:

За декорација:

*по желба бонбоните во филот може да ги замените со другите Атлантис вкусови – чоколадни или еспресо.

Атлантис торта - слатка морска идила за сечиј вкус 3 Атлантис торта - слатка морска идила за сечиј вкус 5

Подготовка:

  1. Во сад за матење ставете ги јајцата, шеќерот и ванилиниот шеќер. Изматете ги со миксер за време од 5 минути, додека шеќерот се растопи и се добие густа смеса.
  2. Брашното измешајте го со прашокот за печиво. Во садот со изматените јајца додајте ги брашното и печивото. Измешајте ја смесата со лажица.
  3. Во правоаголна тава (бр.40) ставете хартија за печење. Во тавата ставете ја смесата за пандишпанот и израмнете. Тавата ставете ја во загреана рерна на 200 степени. Печете за време од 7-10 минути, додека пандишпанот порумени.
  4. Тавата извадете ја од рерна, внимателно превртете го пандишпанот и отстранете ја хартијата. Пандишпанот поделете го на два кружни дела и оставете го да се излади.
  5. Во меѓувреме бонбоните исечкајте ги на мали парчиња и растопете ги во сад на пареа.
  6. Во сад за матење ставете го шлаг кремот од ванила и додајте го млекото. Изматете го со миксер за време од 5 минути. Во изматениот шлаг крем додајте ги претходно растопените сечкани бонбони и измешајте.
  7. Земете еден дел од пандишпанот и ставете го врз чинија за торта. Премачкајте го со 2/3 од приготвениот фил. Врз филот ставете го вториот дел од пандишпанот. Тортата премачкајте ја со преостанатиот фил. По желба тортата ставете ја кратко време во фрижидер за да се стегне филот.
  8. Во сад за матење ставете ја шлаг пената и додајте го млекото. Изматете со миксер за време од 3-5 минути. Шлаг пената поделете ја на три дела. Во еден дел ставете малку сина прехранбена боја и измешајте. Во вториот дел ставете малку сина и малку жолта прехранбена боја, па измешајте. Потребно е да добиете тиркизна нијанса.
  9. Врз горната страна на тортата ставете од белата шлаг пена и израмнете.
  10. Во долниот дел со помош на готварски шприц ставете од сината шлаг пена. Над сината шлаг пена, ставете од тиркизната шлаг пена.
  11. Горниот страничен дел од тортата премачкајте го со бела шлаг пена. Израмнете и со помош на мала лажичка декорирајте ја тортата во вид на бранови.
  12. Декорацијата завршете ја со мелени Деспина кекси, Атлантис бонбони и Чоко стоби флипс кокос. Оставете ја тортата кратко време во фрижидер (најдобро е преку ноќ), а потоа послужете ја. Уживајте во светот на вкусовите со Витаминка!
Атлантис торта - слатка морска идила за сечиј вкус 2

Ви препорачуваме да прочитате: Колач од детството „Брзи гонзалес“ со кокос.

*Комерцијален текст.

Сподели: