„Нема месење, нема употреба на миксер! Меки, ровки и превкусни! – Целта ми беше да се што похранливи, а со помалку брашно, затоа што посветата на рецептот е за син ми кој има нешто повеќе од година и е мојата непресушна инспирација. Димитар ги обожава вкусните залчиња на мама, па ви гарантирам дека ќе ви се допаднат и вам. Пробајте ги моите брзи пикник погачки кои се одлични за целото семејство, и секако испратете ми ваши фотографии и впечатоци како ви се допаднаа!“ – срдечно препорачува Катерина Шамбевска Спасеновска од нашиот тим.
Со насмевка Катерина додава: „Топло време и расположение! Долгите светли и сончеви денови се тука, а тоа е совршена можност за вкусни оброци во природа и за прошетки! А секако, тука е и можноста за уживање во удобностите на домот, балкончето или дворчето, терасата или најблиската ливада, а зошто да не и на домашната трпеза додека сончевите зраци го осветлуваат целиот дом! Секоја седенка е одлична со вкусна храна, па во прва прилика препорачувам да ги пробате. Рецептот за највкусните и брзи пикник погачки кои некогаш ќе ги јадете ви го споделувам тука и сега!“

Состојки:
- 400 г изварка
- 2 јајца
- 100 мл кисела павлака
- 4 лажици кисело млеко
- 1 лажиче Витанез
- 110 мл Брилијант масло
- 2 полни лажици сечкани маслинки
- 2 средно големи изрендани моркови
- исечкани зелени перца од 4-5 млади лукчиња
- 1 лажиче сол
- 1/4 лажиче црн пипер од Витаминка
- 1/2 лажиче прованса зачин – за замена може оригано
- 2 лажички прашок за печиво од Витаминка
- 1/2 лажичка сода бикарбона од Витаминка
- грахам брашно по потреба (отприлика 4-5 лажици).
Совети плус за состојките:
- Наместо зелени перца од лук, може да додадете малку лук во прав и да ставите 2-3 ливчиња спанаќ или блитва.
- По желба, може да ставите бело, наместо интегрално брашно.

Подготовка:
- Во сад ставете ги јајцата и изматете со виљушка.
- Додајте ја изварката, павлаката, киселото млеко, Брилијант маслото, Витанезот, исечканите маслинки, зелените перца од младите лукчиња и изренданите моркови. Убаво измешајте.
- Во друг сад измешајте ги сите суви состојки.
- Соединете ги двете смеси, па убаво измешајте за добро да се соедини смесата.
- Во плех ставете хартија за печење и со помош на 2 лажици ставајте од смесата врз хартијата. Не мора специјално да се трудите во оформувањето на погачките, бидејќи при печењето самите ќе се оформат. За една погачка доволна ви е една полна супена лажица од смесата.
- Печете ги во плех обложен со хартија за печење, во претходно загреана рерна на 250 степени, за време од 13-15 минути. Уживајте во светот на вкусовите!

Препорака од авторот:
😊 Ако го пробате рецептот, тагнете ме или испратете ми порака. 👇 Чест ми е кога ве инспирирам, па за многу повеќе испробани рецепти и убави фотографии следете ме на моите профили:
- Instagram: @katerina.shambevska
- Facebook: Katerina Sambevska Spasenovska.
Автор на рецепт и фотографии: Катерина Шамбевска Спасеновска, @katerina.shambevska.
Ви препорачуваме да прочитате: Печен помфрит од компири и тиквички на лесен начин.
Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.
*Спонзориран рецепт.