Велигденски јајца со кујнска хартија - лесна декорација 1

Велигденски јајца со кујнска хартија – лесна декорација

Секоја декорација на Велигденските јајца е посебна и убава за себе, различна и со љубов подготвена од нашите домаќинки. За денес ние избравме еден навистина необичен, а мошне декоративен начин за боење на велигденски јајца со кујнска хартија. Крајниот резултат е интересен и несекојдневен, па навистина вреди да се проба.

Постапката за декорирање на велигденски јајца со кујнска хартија е едноставна и истата е прикажана и на видеото. На вас останува само да и се препуштите на фантазијата и да ги измешате боите по ваш вкус или по желба на вашите најмали кои најмногу им се радуваат на празниците и декорирањето на велигденски јајца.

Како да декорирате велигденски јајца со помош на кујнска хартија?

Потребно:

 • варени јајца
 • кујнска хартија (во замена може да се употреби газа или филтер хартија за кафе)
 • течни прехрамбени бои во повеќе нијанси
 • најлонски или други заштитни ракавици
 • шише со пумпица за вода
 • ластичиња
 • влошка за јајца

Начин на изработка:

 1. Најпрво сварете ги јајцата. Потоа, варените јајца извадете ги од водата и оставете ги да се исушат. За да ја забрзате постапката, јајцата може да ги избришите со кујнска хартија.
 2. Потоа секое јајце замотајте го во кујнската хартија и подврзете го со ластиче.
 3. Врз кујската хартија капнете по неколку капки од секоја нијанса од прехрамбените бои, а потоа испрскајте ги со вода, со цел да се разлее бојата врз хартијата.
 4. Ставете ги шарените јајца врз влошка за чување и оставете ги да постојат околу половина час за да остане бојата на лушпата од јајцата.
 5. За крај, одвиткајте ги јајцата од кујнската хартија и уживајте во ефектот!

На овој начин ќе добиете прекрасни декоративни велигденски јајца на кои никој нема да остане рамнодушен!

Ви препорачуваме да прочитате: Лесно боење на Велигденски јајца со слатка павлака.

Сподели: