витамин е

Витамин Е – витамин на младоста

Витаминот Е припаѓа на групата витамини растворливи во масти. Тој е антиоксиданс и има улога да ги превенира оштетувањата на клетките во телото, а може да се најде во различна храна, масти и масла. Антиоксидансите го штитат организмот од појава на сериозни заболувања како што се срцевите болести и канцер.

Витаминот Е може да се најде во осум хемиски форми:

 • Алфа, бета, гама и делта токоферол
 • Алфа, бета, гама и делта токотриенол

Зошто е важен витаминот Е?

Витаминот Е му помага на телото во создавањето на црвени крвни клетки, овозможува подобро искористување на витаминот К, го зајакнува имунолошкиот систем и помага во отстранувањето на респираторните проблеми. Исто така, тој е значаен витамин кој му помага на телото во борбата со канцерогените и срцевите заболувања и инфекциите. Една од функциите на витаминот Е е да го регулира нивото на витаминот А во телото.

Витаминот Е има улога при превенција и/или третман на следните здравствени состојби:

 • Акни
 • Алцхајмерова болест
 • Ангина пекторис
 • Астма
 • Атеросклероза
 • Канцер на градите
 • Дијабетес
 • Епилепсија
 • Неплодност (кај мажите)
 • Воспалувања на мочниот меур
 • Менопауза
 • Мигрени
 • Мултиплекс склероза
 • Канцер на очите
 • Остеоартритис
 • Паркинсова болест
 • ПМС
 • Реуматичен артрит
 • Катаракта
 • Мозочен удар
 • Вагинитис
витамин е

Симптоми при недостиг на витамин Е

Недостаток од витамин Е се јавува кај луѓе кои што не можат да ги апсорбираат мастите во соодветни количини. Симптомите од недостаток Е се следните:

 • Слабост на мускулите
 • Загуба на мускулната маса
 • Абнормални движења на очите
 • Проблеми со видот
 • Нестабилно движење

Доколку недостаток трае подолго време, може да доведе до проблеми со црниот дроб и бубрезите.

Храна богата со витамин Е

Витаминот Е најмногу се среќава во пченичните никулци, црниот дроб, јајцата, јаткаситите плодови како бадеми, лешници, ореви, семки од сончоглед, ладно цедените масла (маслиново, пченкарно и масло од соја), зеленчуците со зелени лисја (спанаќ), слаткиот компир и авокадото.

Сподели: