Вкусни фурнаринки со фил 1

Вкусни фурнаринки со фил

Нешто што мора да се проба! Ако вообичано сте на некој одреден режим на исхрана, повремено вреди да се почестите со нешто несекојдневно и приготвено дома. За љубителите на мезењето, со топено сирење или различни сосови и јадења, овие фурнарински со фил се превкусни!

Весна е многу вешта во кујната, со мерак ги споделуваме рецептите. За овие фурнаринки таа вели: „Често се на нашата трпеза во најразлични варијанти. Одлично одат со павлака, кисело млеко, летна манџа, со таратор, со било какво мезе, и летно време и зимно. Грицкави, мирисни, превкусни.“

Вкусни фурнаринки со фил 2

Состојки:

  • 400 гр брашно
  • 200 мл млака вода
  • 1 сув квасец
  • 1 лажиче шеќер
  • 2 лажица масло
  • малку сол.

За фил:

  • 2 лажици крем сирење
  • 2 лажици маслиново масло
  • сол, може крупна сол, ким, рузмарин, оригано, босилек, буковец, нане… по желба.

Подготовка:

  1. Квасецот се става со малку шеќер и млака вода да нарасне.
  2. Се додава брашното, солта, маслото, остатокот од млаката вода и нараснатиот квасец.
  3. Се меси тестото и се остава да нарасне.
  4. Тестото се дели на 2 дела, па првиот се расукува.
  5. Намачкајте го со крем сирење, но многу тенко и додадете зачини по желба.
  6. Расукајте ја втората кора и ставете ја врз првата.
  7. Премачкајте со маслиново масло, а премачкајте ја и грил тавата.
  8. Расечете ленти, посолете ги и печете ги до убава боја.

Совет плус од Весна: Овие дупли фурнаринки може да се прават од било какво пица тесто, а може внатре да се стави доматен сос или нешто друго, но што помалку за да не се разлее.

Рецептот го испратил: Весна Рор.

Ви препорачуваме да прочитате: Домашни пита лепчиња за гиро.

Сподели: