Интегрална посна торта со јаболка 1

Интегрална посна торта со јаболка

Кога сакате да каснете нешто слатко, а сепак да биде припремено со љубов кон сопственото здравје, каснете парче од оваа торта. Фотографијата зборува доволно, а рецептот за интегрална посна торта со јаболка е тука за сите нас!

Од Невена дознавме „Ем посна, ем вкусна тортичка, со прекрасен мирис…“, а бидејќи и веруваме со големо уживање го споделуваме нејзиниот рецепт.

Интегрална посна торта со јаболка 2

Состојки:

  • 150 гр интегрално брашно
  • 100 гр брашно од хељда
  • 100 гр бело брашно
  • 200 гр кафеав шеќер
  • 75 мл масло
  • 350 мл вода
  • 1 кесичка (12 гр) прашак за печиво
  • 1 кесичка ванилин шеќер
  • 1 лажица екстракт од ванила
  • 1/2 лажиче цимет.

За фил:

  • 50 гр суво грозје
  • 2 средни јаболка
  • неколку сечкани ореви по желба
  • по потреба шеќер во прав за посипување на печената торта.

Подготовка:

  1. Најпрво излупете ги и исечкајте ги јаболката на помали парчиња.
  2. Земете тава за печење со бр.26, намачкајте ја со масло и посипете ја со брашно.
  3. Рерната вклучете ја да се загрее на температура од 180 степени.
  4. Во сад измешајте ги сите три брашна, шеќерот, ванилата и печивото.
  5. Потоа во садот додајте ги и водата, маслото, екстрактот и циметот. Убаво измешајте за добро да се изедначи смесата.
  6. Смесата турете ја во тавата, а одозгора наредете ги прво сувото грозје, па јаболката, а ако сакате може да додадете и неколку сечкани ореви.
  7. Ставете ја да се пече околу 40-45 минути или времето одредете го спрема вашата рерна. Оставете да се излади и пред служење посипете со шеќер во прав.

Рецептот го испратил: Невена Ѓероска.

Ви препорачуваме да прочитате: Посна торта со јаболка, цимет и кокос.

Сподели: