Крцкави колачи со цитрон и лешници

Крцкави колачи со цитрон и лешници

Нашиот тим е среќен што ја има! Клара Бос секогаш предлага интересни и нови комбинации, а такви се и овие крцкави колачи со цитрон и лешници. Бидејќи се суви, одлично се совпаѓаат со вкусно црно кафе, а зашто не и друг напиток по желба. Направете ги, поканете пријатели и на здравје!

цитрон колачи дроп

Состојки:

  • 250 гр брашно
  • 100 гр шеќер
  • 1 јајце
  • 65 гр маргарин
  • 5-6 лажици сок од цитрон или вода
  • 1 ампула арома од цитрон (или рендана кора од цитрон/лимон)

За чоколадирање:

  • 100 гр чоколадо
  • 3 лажици масло
  • околу 50 гр ситно сечкани лешници (ореви или бадеми).

Подготовка:

  1. Од сите состојки замесете мазно тесто.
  2. Сплескајте го малку со рака и обликувајте го во четвртаста форма.
  3. Завиткајте го во најлонска фолија и оставете го барем половина час во фрижидер.
  4. На набрашнета површина развлечете го тестото и со помош на калапчиња извадете форми.
  5. Наредете ги во плех обложен со пекарска хартија и печете ги на 180 степени, околу 10-12 минути, при што се внимава да останат бели, да не потемнат.
  6. Откако ќе се изладат, растопете 100 гр чоколадо со малку масло и макајте ги колачите од двете страни.
  7. Ставајте ги врз пекарска хартија или некоја друга погодна подлога, а врз стопеното чоколадо посипете со крупно мелени лешници или јаткасти плодови по желба.

Рецептот го испратил: Клара Бос

Сподели: