погачки со сончоголед

Медитерански лепчиња со сончоглед

Овие медитерански лепчиња со сончоглед или мали погачици се многу вкусни, па може да ги искористите и за подготовка на домашни сендвичи.

Рецептот доаѓа од кујната на Славица, а нивниот симпатичен изглед е прична да ги дегустираме. За да ги направите, потребни ви се неколку едноставни состојки, па штом сте расположени за месење, пробајте го овој рецепт.

лепчиња со сончоглед

Состојки:

  • 1 кг брашно
  • 1 коцка (40 грама) свеж квасец
  • 1 мала лажичка шеќер
  • 20 гр сол
  • 35 грама маслиново масло
  • 180 гр лупено семе од сончоглед
  • млака вода по потреба.

Подготовка:

  1. Во сад за месење се ставаат квасецот, шеќерот, една лажица брашно и се додава ½ чаша млака вода. Се меша со лажица за да се растопи квасецот. Потоа, се остава за време од 10 до 15 минути, за да нарасне квасецот.
  2. Во садот за месење се додаваат преостанатите состојки и се замесува меко тесто. Тестото убаво се меси, врз набрашнета работна површина за време од 5 до 10 минути. Потоа се обликува во форма на топка. Садот за месење се намрсува и во него се става тестото. Се покрива со кујнска крпа и се остава за време од 30 минути, додека двојно нарасне.
  3. Нараснатото тесто потоа се размесува и повторно се остава кратко да нарасне, по што се дели на мали топчиња (како за сендвич).
  4. Топчињата се ставаат во претходно припремен плех, обложен со хартија за печење. Лепчињата се оставаат да нараснат за време од околу 15 минути.
  5. Плехот се става во загреана рерна на 250 степени и лепчињата се печат околу 10 минути. Потоа се намалува температурата на 200 степени и се продолжува со печење за време од 30 – 35 минути. Печените медитерански лепчиња со сончоглед се вадат од рерната и се покриваат со кујнска крпа. Се оставаат да се изладат кратко, а потоа се служат. На здравје!

Рецептот го испратил: Славица Колевска.

Ви предлагаме да прочитате: Мини погачици со кашкавал и сланина.

Сподели: