Ако сте трагач по витка линија или едноставно посакувате одлично здравје за себе, ви нудиме рецепт кој е нискокалоричен, а ќе ве заслади и здраво ќе ве нахрани. Овој прекрасен колач од тиква доаѓа од нашата кујна и специјално го креиравме без шеќер и без глутен за да може да го проба секој кој ќе посака и секој кој се грижи за своето здравје.
Вака припремениот колач од тиква може да го јадат сите кои патат од крвен шеќер, оние кои имаат покачен крвен притисок и холестерол, сите кои се интолерантни на глутен, од најмали, па до највозрасни. Она што е важно е дека вкусот е пријатен и многу лесно приемлив и за пребирливите дегустатори како што се дечињата или повозрасните кои се навикнати на традиционалните изразени вкусови на храната. Потребни ви се само неколку состојки и малку време.

Состојки:
- 3 јајца
- 300 гр пченкарно брашно
- 1 ќесичка прашок за печиво
- 3 лажици стевиа (доколку немате може да замените со мед)
- 1 шолја (од 250 мл) варена и цедена тиква
- 200 мл нискомаслено млеко
- 3 лажици масло
- 1 лажица екстракт од ванила.
Подготовка:
- Во сад за матење убаво изматете ги јајцата, додека почне да се познава трага од маталките при матењето.
- Откако сте ги изматиле убаво, во садот додајте го пченкарното брашно, печивото, стевиата или медот, варената и исцедена тиква, нискомасленото млеко, маслото и екстрактот од ванила.
- Со помош на лажица измешајте ја смесата за убаво да се соединат состојките.
- На крај нискокалоричниот колач од тиква се става да се печи. Печете го во загреана рерна на 200 степени, за време од 15-20 минути, во претходно намрсена и набрашнета тава (бројот на тавата која ја користевме е 28, а доколку сакате колачот да биде повисок може да печите во помала тава).
Ви препорачуваме да прочитате: Смуди со тиква и банана.