колачиња

Празнични колачиња со цимет

Новогодишната еуфорија сѐ уште е во тек! Празниците само што започнаа, па сите домаќинки размислуваат што вкусно да подготват и како да ја декорираат трпезата. А сигурно ќе се согласите дека ниту една трпеза неможе да помине без вкусни колачиња на кои најмногу им се радуваат децата. Оваа година израдувајте ги најмалите во семејството и направете празнични колачиња со цимет во форми и големини по ваша желба.

Бидете креативни, забавувајте се со децата, декорирајте ги на уникатен начин и направете ги најубавите празнични колачиња со цимет. Соберете го семејството и уживајте во празничната атмосфера.

празнични колачиња со цимет

Состојки:

  • 150 г путер на собна температура
  • 60 г шеќер
  • 1 ванилин шеќер
  • 2 лажички цимет
  • 1 цело јајце
  • 1 белка
  • 300 г брашно
  • 1/2 мала лажица прашок за пециво.

За премачкување:

  • 1 жолчка
  • 1 лажичка млеко
  • 1/2 лажичка цимет
  • 1 лажица кафеав шеќер.

Подготовка:

  1. Во подлабок сад ставете ги брашното, јајцето, белката, пецивото, путерот и шеќерот. Додајте ги ванилиниот шеќер и циметот и замесете мазно хомогено тесто.
  2. Тестото завиткајте го во проѕирна фолија и оставете го во фрижидер околу 20 минути.
  3. Извадете го тестото на работната површина и исукајте кора со дебелина од околу половина сантиметар. Со калапи по избор извадете ги саканите форми.
  4. Формите од тесто редете ги во тава обложена со хартија за печење. Во помал сад измешајте ги жолчките, шеќерот, млекото и циметот и премачкајте ги колачињата. Ставете ги да се печат во претходно загреана рерна на 190 степени околу 12 минути.
  5. Подготвените колачи оставете ги да се изладат и извадете ги од тавата. Декорирајте ги по желба и послужете ги. Уживајте во празничните денови!

Ви препорачуваме да прочитате: Новогодишни капи – колачи.

Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.

Сподели: