Резанци со чадено месо во доматен сос 1

Резанци со чадено месо во доматен сос

Скоро и да не постои човек кој не обожава тестенини! Па, како и да не е тоа така?! Се подготвуваат толку лесно, а се многу вкусни на разни начини. Овој пат ви прикажуваме супер рецепт за тестенини со чадено месо и шампињони, кои го освоија нашиот вкус.

За предлогот ги избравме интересните резанци. И самите можете да погледнете колку убаво изгледаат во чинијата, а посебно во комбинација со избраните состојки. Рецептот е тука, па да ги пробаме пријатели!

Резанци со чадено месо во доматен сос 2

Состојки:

  • 300 гр резанци (може да ги замените и со други тестенини)
  • 200 гр чадено месо
  • 300 мл доматен сос (по желба може да го подготвите и самите од свежи домати)
  • 1 чешне лук за арома
  • малку свеж босилек ситно исечкан
  • сол по вкус
  • црн пипер по вкус
  • маслиново масло по потреба.

Подготовка:

  1. Резанците ставете ги да се варат во поголем сад полн со вода која врие. Пожелно е претходно да ја посолите.
  2. Во меѓувреме во тава на оган ставете малку маслиново масло, ситно исечкнаниот лук и на коцки или правоаголничиња исеченото чадено месо.
  3. Промешувајте повремено, а откако месото ќе добие убава боја и зачините малку се запржиле, додајте го и доматниот сос.
  4. Зачинете по вкус со сол и црн пипер, па продолжете со пржењето додека сосот стане малку кремаст.
  5. На крај, додадете ги и сварените и исцедени резанци во тавата, додадете го и сечканиот босилек, па измешајте.
  6. Декорирајте со гранче свеж босилек и на здравје, превкусно е!

Ви препорачуваме да прочитате: Запечени тестенини со туна и доматен сос.

Сподели: