Ви здосади секојдневното мени и имате желба да пробате нешто ново? – Имаме одличен предлог за промена кој и тоа како ќе ви годи и ќе посакате да го подготвувате што почесто! Размислувавме за инспирација и овој пат ја одбравме богатата мексиканска кујна од која издвоивме совршено вкусно тако со пилешко и пченка.
Па, ако ви треба идеја за брз и вкусен оброк, еве добитна идеја. Овој рецепт за тако со пилешко и пченка е идеален за лесно и вкусно уживање. Соберете го друштвото и пробајте го, а потоа ве очекуваме да ни пишете во групата на Сѐ за храна како ви се допадна.
Состојки:
- 600 г пилешки стек
- сол и црн пипер по вкус
- 1 лажица маслиново масло
- 1 главица сечкан црвен кромид
- 1 ситно сечкано луто пиперче
- 2 лажички кумин или мелен ким
- 2 лажички оригано
- 1 чили сос
- 1 чаша пилешки бујон
- 1 ½ чаша пченка
- 2 лажици сок од лимета или лимон
- 4 лажици кориандер или магдонос
- 8 пченкарни тортиљи (или пченични тортиљи по желба).
Подготовка:
- Зачинете го пилешкиот стек со сол и црн пипер по вкус.
- Во тава на оган загрејте го маслото на средна температура и запржете го стекот по 2 до 3 минути од страна, па извадете го стекот од тавата.
- Во тавата додајте ги претходно сечканите кромид и луто пиперче и пропржете ги уште 4 до 5 минути со повремено мешање.
- Додајте ги сите зачини, лутиот сос и пилешкиот бујон.
- Ставете го стекот повторно во тавата и покријте ја со капак, па оставете да се динста на повисока температура 5 до 7 минути додека стекот омекне.
- Извадете го пилешкиот стек од тавата и насечете го на ленти или искинете го на покрупни парчиња, а сосот оставете да се крчка и натаму.
- Додајте ја пченката и сокот од лимета или лимон во сосот.
- Врз тортилјите сервирајте прво од месото, а потоа од сосот. Декорирајте со неколку зрна пченка, неколку кришки сечкан кромид и малку магдонос и на здравје!
Совети плус:
- Ако сакате да ги послужите и најмалите во семејството, не ставајте луто пиперче, ниту лут сос.
- По желба, за да го балансирате вкусот на зачините, такосите може да ги направите и со гвакамоле. Начинот на подготовка прочитајте го тука.
- Експериментирајте со различни зеленчуци, ако имате желба да го измените вкусот на рецептот. Може да додадете или да ги замените наведените состојки со морков, тиквичка, домат или млад кромид кога е во сезона.
Ви препорачуваме да прочитате: Лесен рецепт за рижото со пилешко месо и грашок.