Тестенини со свежи шампињони и печеница 1

Тестенини со свежи шампињони и печеница

Ова јадење е одлично за појадок, вечера или било кое време кога посакувате да јадете лесен оброк од кој нема да ви биде тешко во стомакот. Предлогот за тестенини со свежи шампињони и печеница е интересен за целото семејство и може да го подготвуваат и домаќинките кои не се многу искусни. Брзо и лесно, без да ви одземе многу време ќе имате супер оброк.

Состојки:

  • 300 гр тестенини
  • 500 гр свежи шампињони
  • 120 гр печеница или сланина, свински врат или шунка
  • 1 мала главица кромид
  • 1-2 лажици магдонос
  • 100 гр кашкавал
  • сол, црн пипер и масло по потреба

За прелив:

  • 3 јајца
  • 250 гр кисела павлака
  • путер и брашно за мачкање на тавата за печење по потреба
  • 3-4 шери домати за декорација.
Тестенини со свежи шампињони и печеница 2

Подготовка:

  1. Во поголема количина посолена и зовриена вода сварете ги тестенините за времето кое е означено на паковањето, а потоа исцедете ги.
  2. Печеницата или сувомеснатото што ќе го изберете исечете го на лентички и малку пропржете го со малку масло. Оставете го на страна.
  3. Шампињоните исчистени и измиени исечете ги на тенки ливчиња.
  4. Кромидот ситно исечкајте го и пропржете го со малку масло.
  5. Додајте ги печурките, зачинете ги по вкус и оставете ги да се динстаат додека течноста што ја пуштаат целосно испари. Додајте го и магдоносот, измешајте ги и оставете ги малку да се изладат.
  6. Кашкавалот ситно изрендајте го.
  7. Тавчето за печење намачкајте го со путер и посипете го со лебни трошки, а во меѓувреме вклучете ја рерната да се загрее на 200 степени.
  8. Јајцата изматете ги со вилушка, па додајте ја киселата павлака и повторно изматете ги заедно да се изедначат.
  9. Во погодна тава измешајте ги тестенините, печурките, печеницата и кашкавалот.
  10. Ставете ги во тавата за печење и порамнете ги. Одозгора со лажица рамномерно распоредете го преливот. На неколку места ставете ги шери доматите исечени на кругчиња.
  11. Ставете ги да се печат околу 20-25 минути и најдобро послужете ги топли. На здравје!

Рецептот го испратил: Невена Ѓероска.

Сподели: