Чоколадна слатка погача 0

Чоколадна слатка погача – за вселување и други убави пригоди

„Вселувањето е пригода при која обичај е во домот да има погача, па ви приготвив нешто специјално во мојата кујна –  чоколадна слатка погача која ќе ги освои домашните и гостите, сите кои ќе ја пробаат! И не само за тоа, за разни прослави, свечености и радосни моменти, ве охрабрувам да ја пробате, сигурна сум дека ќе си го запишете рецептот!– вели Катерина Шамбевска Спасеновска од нашиот тим, која ja направи прекрасната чоколадна погача.

„Мојата погача внесе радост во нашиот дом, а чоколадниот вкус неизбежно беше да го уживаме заедно со шолјичка Браво кафе. За секој ден или за посебни пригоди, ова е нешто кое мора да го пробате!“ – додава Катерина.

Чоколадна слатка погача

Состојки:

  • ½ коцка квасец со 1 лажица шеќер, 75 мл млака вода и 1 лажица брашно
  • 150 мл млака вода
  • 150 мл млеко
  • 50 мл масло
  • 50 гр стопен и изладен путер
  • 1 јајце
  • 100 гр шеќер
  • 1 ќесичка ванилин шеќер
  • кора од ½ лимон
  • 500 г брашно + околу 250 гр за домесување – по потреба.

За фил:

  • 300 г чоколаден крем
  • 10-15 сечкани бадеми за одозгора

За премачкување:

  • Пред печење: 1 матено јајце
  • По печење: 40 г стопено чоколадо.
Чоколадна слатка погача чекор по чекор

Подготовка:

  1. Во сад ставете ги квасецот, шеќерот, млаката вода и брашното. Промешајте и оставете 15-20 минути да нарасне. Брашното пресејте го да е спремно.
  2. Во садот додајте ги сите состојки и со миксер матете го тестото 8-10 минути. Кога е убаво соединето, покријте го со најлонска фолија и оставете го да нарасне 1.5 до 2 часа.
  3. Нараснатото тесто ќе биде течно, но со убави меурчиња кои значат дека ќе е меко и со конци. Додајте брашно по потреба. Замесете со раце за да се оформи доста меко тесто, но да може да се работи и формира.
  4. Со помош на сукало, направете правоаголна кора со дебелина од 7 мм и нанесете го чоколадниот крем, оставајќи по 2 см на краевите. Замотајте ролна, па засечете ја по должина и од 2-те нишки со преклопување направете „плетенка“. Земете тркалезен калап (бр.26) во близина и формирајте спирала/во вид на полжав. Поросете малку сечкани бадеми во средишниот дел.
  5. Оформената чоколадна погача оставете ја да нарасне 45-50 минути, па премачкајте ја со изматеното јајце на местата без чоколаден крем. Печете во загреана рерна на 180 степени 25 минути, па намалете на 150 степени и печете уште 50 минути.
  6. На крај, со кујнска четка чоколадирајте ја горната површина и поросете со сечкани бадеми за декорација. Направете си филџан од најдоброто Браво кафе и на здравје!
Чоколадна слатка погача 2 Чоколадна слатка погача 6 Чоколадна слатка погача 3

Совети плус: 

  • За да добиете убава спирала, правоаголната кора треба да е долга 50-60 см, инаку ќе треба да ја споите во калапот.
  • Кога ја оформувате погачата, калапот нека ви биде многу блиску, бидејќи тестото е меко и од засекот ќе се пренесе чоколадниот крем, па е потребна малку вештина за да не ви се тенчи и разлева во пренесувањето, воедно и да го задржи ликот. 
  • При печењето, зависно од рерната, одозгора ставете хартија за печење, за да не потемни премногу. За вкус ќе е одлична, а ова е совет ако сакате да е посветла. Јас одлучив да ја чоколадирам и одозгора за да е комплетно чоколадна.
  • Ако сакате да добиете совршени парчиња кои не се ронато и со шари на пресек, почекајте потполно да се излади, па потоа пресечете ја. 
Чоколадна слатка погача 4

Препорака од авторот:

Нашата култура има доблести кои и тоа како е убаво да се негуваат, меѓу нив е радоста за вселување во нов дом, па како тема ми беше инспиративна да ви приготвам нешто специјално. Ако ви се допадна мојот рецепт и љубовта со која ја припремам и прикажувам храната, разгледајте ги моите профили каде објавувам испробани рецепти креирани во мојата кујна и заследете ме:

Чоколадна слатка погача 5

Автор на рецепт и фотографии: Катерина Шамбевска Спасеновска, @katerina.shambevska.

Ви препорачуваме да прочитате: Постапалки во 2 вкусови – Лесни колачиња за лесни чекорчиња.

Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.

*Спонзориран рецепт.

Сподели: