Јадете домати во неограничени количини 1

Јадете домати во неограничени количини! Подмладуваат, добри се за здравјето и не дебелат!

Црвените домати се моќна намирница која е богата со нутриенти, а може да се јадат свежи или да се припремат на разни начини. Има многу нешта на кои не сме обрнувале внимание, а добро е да ги знаеме за нив.

Доматите имаат одредени лековити својства. Тие имаат ниска калориска вредност, што е препорачливо во најголемиот број на режими на исхрана, а посебно кога станува збор за слабеење. Го зајакнуваат имунитетот и се добри за борба против инфекции.

Јадете домати во неограничени количини 2

Може да ве интересира: 7 брзи и летни салати со домати.

Покрај тоа, доматот е идеален природен лек при астма, екцеми и кардиоваскуларни болести.

Некои истражувања покажале дека доматот е најделотворен како сок, при што најизразени својства во овој случај се забрзување на метаболизмот и спречување на тромбоза.

Може да ве интересира: Домашен рецепт за домата (доматно пире).

Благодарение на ликопенот, ова растение се вбројува во најефикасните борци против канцерогените заболувања. Го штити телото од слободните радикали и од предвремено стареење.

Доматот е намирница која можете да ја консумирате во неограничени количини, без да имате нус појави (секако освен ако немате алергија) и е корисна и здрава храна која лекува.

Ви препорачуваме да прочитате: Домати – здрава храна и моќни чувари на здравјето.

Сподели: