Кај нас најчесто како зачини за колачи се користат циметот и каранфилчето, но има уште многу други зачини кои може да се искористат за таа намена и на секое колаче да му дадат посебна арома и вкус. Ви претставуваме две мешавини на зачини за суви колачи и бисквити кои ќе ве претворат во вистински мајстор во кујната и ќе направат за вашите колачи со сигурност надалеку да се зборува.
Основа на овие зачини претставува циметот и истите треба да се користат во помала количина од онаа која вообичаено го додавате циметот, бидејќи нивниот вкус е малку појак од обично. Овие мешавини може да ги користите не само кога припремате бисквити или чајни колачиња, туку и секогаш кога сакате да го збогатите вкусот на пудинзите од ванила или пак филовите за торта.
Едноставна мешавина од зачини за колачиња
Состојки:
- 2 лажици кафеав шеќер
- 2 лажици цимет
- 4 лажици сув мелен ѓумбир
- 1 лажица мелено мускатно оревче
- ½ лажица мелено каранфилче
- ½ лажица мелен кардамон.
Начин на подготовка и чување:
Сите состојки промешајте ги и чувајте ги во една добро затворена чиста тегличка. Наместо кардамон може да додадете и мелена кора од лимон или портокал или пак 2 лажици од пржени мелени бадеми.
Мешавина од зачини за суви колачи и бисквити
Состојки:
- 4 лажици цимет
- 1 лажица каранфилче
- 1/3 лажица мелен ѓумбир
- прстофат мелен црн пипер
- прстофат мелен кардамон
- прстофат мелени семки коријандер
- прстофат мелени семки анасон
- малку нарендано мускатно оревче.
Начин на подготовка и чување:
Сите зачини добро промешајте ги во еден подлабок сад, па претурете ги во чиста и сува тегличка која добро ќе ја затворите.
Ви препорачуваме да прочитате: 6 зачини за подобро здравје и повкусни јадења.