Наближува празникот! Ќе правите ли Фанурија или некаде позната како Фануропита?
Некој за желба, некој со верба, а некој за обичај…, како и да е, подготовката на ова слатко лепче, традиционално од 9 состојки, носи убави емоции! Лесно ќе запомните, од 9 состојки на 9-ти септември. Нека е за многу години празникот и на сите убавини нека донесе!
Брз и лесен рецепт за вкусна Фанурија
Едноставна подготовка, добра мисла и убави емоции! Ова е мојот најнов рецепт за Фанурија, кој спонтано го подготвив лани, а годинава ќе го повторам, затоа што многу ни се допадна вкусот на сите кои пробавме, а подготовката е претерано едноставна! – вели Катерина од нашиот тим.
Состојки:
- 2 чаши брашно
- 1 лажиче сода бикарбона
- 1 ќесичка ванилин шеќер
- 1/2 чаша кафеав шеќер
- 1 чаша сок од портокал
- 1/3 чаша масло
- 50 г суво грозје
- 50 г сечкани лешници
- рендана кора од половина лимон.
Подготовка:
- Сите состојки се мешаат и не се остава да отстои. Народната традиција вели, додека мешате,да си ја повторите вашата желба 3 пати.
- За печење направив ,,калап” од хартија бидејќи сакав мала, а висока Фанурија.
- Рерната се загрева на 200 степени, па се печи на 180 степени околу 35-40 минути. Декорирав со малку од сечканите лешници. На здравје и за убаво!
Стар рецепт за Фанурија
Стара слика од архивата, која ближи скоро една декада и потсетува на убавите емоции од подготовката на Фануропита за прв пат! – срдечно споделува Катерина.
Состојки:
- 700 гр брашно
- 1 ќесичка ванилин шеќер
- 100 гр суво грозје
- 250 грама шеќер
- 1 филџанче масло
- 1/2 лажица сода бикарбона
- 1 лажица сол
- 1 квасец
- млака вода по потреба.
Подготовка:
- Се замесуваат сите состојки заедно и се формира колач.
- Се печи на 200 степени додека добие убава боја. Се декорира по жеба. На здравје!
Рецепт за Фанурија со сок од портокал и цимет
Катерина ме инспирира да го споделам мојот рецепт за фануропита или фанурија во пресрет на празникот. Превкусна е, како торта. – додава Марија од нашиот тим.
Состојки:
- 1 чаша шеќер
- 1/2 чаша масло
- 2 чаши сок од портокал (користам 100% сок од портокал)
- 3/4 чаша суво грозје
- 3/4 чаша потпечени сецкани ореви
- 1 лажичка сода бикарбона
- 1 ќесичка ванилин шеќер
- 4 чаши брашно
- цимет по вкус.
Подготовка:
- Измешајте ги шеќерот и маслото додека да се згустат.
- Растворете ја содата во сокот од портокал и истурете ја полека во шеќерната мешавина. Додајте ги другите состојки и истурете во намрсен плех или плех обложен со хартија за печење (големина 28, а може и во 26). Јас ја печам со хартија за полесно да се извади.
- Печете на 180ºC околу 45 минути. Оставете да се излади.
- Исечете на коцки, откако ќе биде благословено од свештеникот.
За повеќе испробани рецепти и идеи, разгледајтe и заследeте ги на нивните профили:
Катерина Шамбевска Спасеновска:
- Instagram: @katerina.shambevska
- Facebook: Katerina Sambevska Spasenovska
Марија Кочовска:
- Instagram – @kocovska.marija
- Facebook – Marija Kocovska
- Youtube – Marija Kocovska
- Tik Tok – @marija.kochovska.
Како и за многу други обичаи, народните верувања се различни насекаде па дали ќе се одлучите да го прославувате овој празник, останува на вашата желба.
Автори на рецептите и фотографиите: Катерина Шамбевска Спасеновска и Марија Кочовска.
Ви препорачуваме да прочитате: Фанурија – колачот кој исполнува желба.