стерилизација на теглите за зимница

5 чекори за успешна стерилизација на теглите за зимница

Изборот на квалитетен зеленчук и овошје, како и добриот рецепт не е единствен услов за приготвување на вкусна и трајна зимница. Од под еднаква важност е изборот на тегли во кои ќе ја чувате зимницата, како и нивната чистота. Во текстот кој следува прочитајте ги најдобрите начини за стерилизација на теглите за зимница.

Чекор 1: Секогаш користите чисти и неоштетени тегли и капаци

Затоа користите само чисти и неоштетени стаклени тегли и капаци, затоа што зимницата ќе биде добро затворени, а и со текот на подготовката на зимница, теглите нема да испукаат. Ако користите со стаклени тегли со капаци, прво проверете дали гумените прстени се неоштетени и немаат темни точки, односно немаат габички.

стерилизација на тегли

Чекор 2: Пред да ја ставите зимницата проверете дали капаците и теглите се исправни

Најлесен начин за да ја проверите исправноста е теглите да ги наполните со вода, затворите со капаци, а потоа да ги свртите со капакот надолу врз кујнска крпа. Ако забележите вода врз крпата, тоа значи дека теглата со капакот не е исправна. Најдобро е теглата или капакот да ги користите за зимница.

Чекор 3: Добро измијте ги теглите и капаците  

Чистотата е многу важна, затоа што и најмалата нечистотија може да влијае на квалитетот на зимницата. Затоа теглите и капаците, но и сите други апарати, садови и работни површини кои ги користите мора да бидат совршено чисти. Теглите и капаците добро измијте ги со вода и средство за садови, а потоа исплакнете ги со врела вода.

Чекор 4: Стерилизирајте ги теглите со варење во врела вода

Претходно користените тегли може за дополнителна сигурност, кратко да ги ставите во водата која врие и во која сте додале киселина. Популарен начин за стерилизација на теглите е со варење во врела вода за време од 10 до 15 минути, непосредно пред полнењето со зимница. На овај начин се уништуваат сите причинители кои може да ја расипат зимницата.

Чекор 5: По желба теглите може да ги стерилизирате во загреана рерна

Друг начин на стерилизација на теглите е со користење на рерна. Исчистените тегли без капаци ставете ги во претходно загреана рерна:

  • на 200 степени за време од 5 минути
  • или на 150 степени за време од 10 минути
  • или на 100 степени за време од 30 минути.

Капаците може да ги стерилизирате на истиот начин, само што треба да ги чувате пократко време во рерната за да не се стопи гумата која се наоѓа во внатрешната страна.

По стерилизацијата, теглите внимателно извадете ги со чиста ракавица и притоа внимавајте да не ја допирите теглата со прстите. Во зависност од зимницата која ја приготвувате, теглите може да ги оставите да се изладат или да ги полните додека се врели. За време на полнењето внимавајте да не ги извалкате рабовите на теглата, затоа што тоа го спречува квалитетното затворање на теглата, а на тој начин контаминацијата со габички е поголема.

Дополнителни совети

За дополнителна сигурност и трајност на зимницата, по стерилизацијата, а пред полнењето, капаците и врвот на теглите може да ги избришете со алкохол, за да ги уништите сите бактерии.

Уште еден добар начин на дополнителна стерилизација кој може да го подобри вкусот на зимницата како што е мармаладот е во теглите пред полнењето да ставите малку ракија, да ја затворите теглата и добро да протресете.

Ви предлагаме да прочитате: Лесно исчистете ги трагите од лепак на теглите.

Сподели: