зимско јаболко

Зимско јаболко (Шалган) – зеленчук со бројни здравствени придобивки

Зимското јаболко ретко се среќава на нашите пазари, а има голем број на здравствени придобивки. Во различните краеви во земјата, покрај зимско јаболко, овој зеленчук е познат како шалгани, земјени јаболка и кркушки. Често се наоѓа во природата, а на нас останува да го вклучиме во нашата исхрана и да ги искористиме благодетите кои ги нуди.

кари - мешавина од зачини

Кари – индиски зачин за вкус и здравје

Дали знаевте дека кари не е еден зачин туку тоа претставува мешавина од зачини? Потекнува од Индија каде што ужива секојдневна широка примена во разни јадења, а кај нас може да се најде во подобро опремени супер маркети или продавници за здрава храна. За него се вели дека е уметност, вештина, трпение и чувство на рамнотежа. Тоа е еден магичен прав што може да го направи секое јадење со прекрасен вкус.

мајчина душица

Мајчина душица – природен лек за многу болести

Мајчината душица е растение со кулинарска, медицинска и декоративна употреба. Припаѓа на родот Thymus, а латинско име и е Thymus vulgaris. Цветовите, листовите и маслото од мајчина душица, луѓето најчесто ги користат при третирање на мокрење во кревет, дијареја, болки во стомакот, артритис, болки во грлото, настинка, бронхитис и гасови.

мед

Мед – единствена нерасиплива храна, добивање и придобивки

Познат е како единствена нерасиплива храна, која само може да го смени својот облик и од течна да премине во кристална форма, но не и да се расипи. Тоа е одлика само за вкусниот и многу здрав мед, кој бил употребуван како природен засладувач уште во праисторијата, долго пред шеќерот да стане широко достапен во XVI век.

млад лук

Пролетниот млад лук е храна која се вклопува секаде

Пролетта е сезоната кога може да уживаме во пролетниот млад лук, кој има свежи зелени ливчиња и бело кревко тело, а најдобро е што може целосно да се јаде. Времето на младиот лук е кратко, па затоа уживајте што повеќе во неговиот вкус и придобивки пред да почне да формира чешниња и главици.

Коприва – традиционален лек и здрава храна

Копривата е едно од најлековитите растенија, а како природен лек се користи уште од античките времиња, благодарение на нејзините антимикробни, антиоксидантни, диуретични, лаксативни и атстрингентни својства.

мак

Мак – афионово семе со 33 минерали

Мак или уште познат како афионово семе, е намирница која е обожавана од голем број луѓе, со карактеристичен вкус, а и хемиски состав. Одличен е за декорирање на голем број солени и слатки специјалитети, па е често користено и тоа најмногу за подготовка на печива.

штавеј зелје

Штавеј – зелјест зеленчук кој лекува

Штавеј е зелен листест и зелјест зеленчук кој е лесно достапен на ливадите. Има голем број на здравствени придобивки за човечкиот организам, па затоа често се нарекува храна со супер својства. 

Гоџи – вкусни и лековити ориентални бобинки

Гоџи се ориентални бобинки кои потекнуваат од Хималаите и се сметаат за храна и лек. Имаат одличен состав кој лековито влијае врз организмот, а многу се корисни против стареење, хронични заболувања и во бoрба против ракот.

киви овошје

Киви – едно од највкусните и најздравите овошја

Киви е егзотично овошје, со посебно освежителен вкус и уникатен изглед. Се користи во голем број десерти, декоративно е, со долга листа на корисни хранливи материи и многу здравствени придобивки.

какао - чоколадо

Какао за подобро расположение, здравје и убав изглед

Какао или прав за среќа и убаво расположение! Омилена состојка во голем број колачи и десерти. Верувале или не, какаото е многу повеќе од обичен прав кој и тоа како помага за подобро расположение, а одлично е и за вашата кожа и за здравјето на срцето.

кромид

Кромид – здрава храна и лек

Во Македонската кујна не може да замисли рецепт за главно јадење без употреба на кромид. Како основа за поголем број јадења или додаток во салати, конзумацијата на овој зеленчук е честа на овие простори. Кромидот припаѓа на фамилијата Alliaceae, род Allium, научно попознат како Allium Cepa.

Ротквици – моќни природни антиоксиданси

Дали знаете дека ротквиците благодарение на нивните позитивни својства врз здравјето се одгледуваат повеќе од 3000 години во Кина, Египет, Јапонија, Рим и Грција? Ако имате проблеми со црниот дроб, желудникот или сакате да ја прочистите крвта и организмот од штетните токсини, редовно консумирајте ротквици.

аронија

Аронија – најздравото овошје на светот

Аронија е мало бобинкасто овошје кое спаѓа во групата на најздрави овошја во светот, а интересно е што се смета дека е помошник на здравјето во заштита од уживањата на технолошката ера, а тоа се компјутерите и мобилните телефони кои секој од нас ги има и користи во секојдневниот живот!