Амарети – брзи суви колачи со бадеми 1

Амарети – брзи суви колачи со бадеми

Многу пати сме спомнале дека ги обожаваме брзите десерти. Секогаш сме спремни да пробаме нешто ново. Па така, ни се допадна и овој лесен рецепт за амарети кој ни доаѓа од кујната на нашата пријателка Лана и одлучивме да го споделиме со вас. Се надеваме дека и вам ќе ви бидат вкусни.

„Се подготвуваат многу лесно и брзо, а од оваа доза излегуваат околу два плеха колачи. Мислам дека би биле добри и со лешници, а особено ако малку ги декорирате со стопено чоколадо, мх, мх…“ – вели Лана.

Амарети – брзи суви колачи со бадеми 2

Состојки:

  • 2 белки од јајце
  • 100 г шеќер
  • 150 г мелени или толчени бадеми
  • 1 рамна лажица брашно
  • прстофат сол.

Подготовка:

  1. Најпрво започнете со припрема на бадемите. Ако користите бадеми со лушпа, потребно е претходно да ги излупите и кратко да ги потсушите во рерна пред да ги мелите или толчите. За да ги излупите бадемите, наједноставно е да ги прелиете со врела вода и да ги оставите 5 минути, а потоа да ги исцедите. Почекајте малку да се изладат и отстранете ја тенката лушпа.
  2. Исчистените бадеми распоредете ги во плех и сушете ги 10-тина минути во претходно загреана рерна на 150 степени.
  3. Кога бадемите ќе се изладат, ставете ги во блендер, мелница за кафе или истолчете ги.
  4. Штом сте завршите со припремата на бадемите, измешајте ги со брашното.
  5. Белките матете ги во длабок сад со постепено додавање на шеќерот.
  6. Во садот со белките и шеќерот додадете ја мешавината од бадеми и брашно. Измешајте со лажица.
  7. На тавата во која ќе ги печите колачите ставете хартија за печење.
  8. Смесата ставете ја во шприц со поширок тркалезен отвор и направете топчиња врз хартијата за печење. Шприцот треба да биде поставен право и нежно да се истисне смесата од него, притискајќи на средината, без да го мрдате.
  9. Оставете малку место помеѓу колачите за да не се залепат во печењето. Ако се направи остар врв на колачите, може само нежно да го притиснете надолу со влажен прст.
  10. Загрејте ја рерната на 175 степени и печете 15 до 20 минути, без да ја отворате. После 15-20 минути проверете дали амаретите се доволно исушени. Ако е потребно, вратете ги во рерната уште 1 до 2 минути.
  11. Колачите се вадат од плехот кога малку ке се изладат. Најлесно се вадат со шпатула.
  12. Изладените амарети чувајте ги во затворена кутија, така што ќе останат вкусни и крцкави.

Идеја плус: Колачите можете да ги испрскате со растопено чоколадо.

Ако и вие како нас ги обожавате брзите колачи, ви препорачуваме да прочитате: Брзи колачи со мусли.

Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.

Сподели: