Бели мињони со јагоди 1

Бели мињони со јагоди

Не треба секогаш да има некоја посебна причина за да направите нешто убаво и слатко за да ги изненадите вашите сакани. Направете ги овие нежни бели мињони со јагоди, спакувајте ги во убава кутија со машничка и подарете ги на личноста која за вас е посебна. Овој рецепт го најдовме на блогот кај нашата пријателка Лана, а знаеме дека ќе уживате како и во сите други нејзини рецепти!

Колачите се многу сочни и со прекрасна овошна арома на лимон и јагоди. Пријатно освежуваат и се топат во уста, па мора да ги пробате и да уживате во нив заедно со вашиот сакан или најдобра другарка. На здравје!

Бели мињони со јагоди 2

Состојки:

За тесто:

  • 4 белки од јајце
  • 150 г шеќер
  • 125 г путер
  • 200 г брашно
  • 1 прашок за печиво
  • 250 г млеко
  • рендана кора од лимон.

За сируп:

  • 75 мл вода
  • 1 чаша шеќер
  • сок од 1 лимон.

За фил:

  • мармалад од јагоди
  • 200 г слатка павлака.

За глазура:

  • 300 г бело чоколадо
  • 9 лажици масло.

Подготовка:

  1. Најпрво, во поголем сад за матење, ставете ги белките со половина од шеќерот (75 грама) и изматете ги во цврста пена.
  2. Во одделен сад, измешајте ги брашното и прашокот за печиво.
  3. Во друг поголем сад измешајте ги путерот и преостанатата количина шеќер, па добро изматете со миксер. Потоа, наизменично, без да прекинете со матењето, додавајте од млекото и брашното во садот со изматениот путер.
  4. На крај во вака подготвената смеса додајте ги и претходно изматените белки, нарендајте малку кора од лимон и измешајте со лажица.
  5. Смесата турете ја во голем плех кој претходно сте го обложиле со хартија за печење. Печете во претходно загреана рерна на 180 степени околу 20 минути.
  6. Во меѓувреме додека се печи тестото направете го сирупот, така што ќе ги зовриете шеќерот и водата и на крај ќе го додадете сокот од лимон.
  7. Испечената кора извадете ја од плехот и попрскајте ја рамномерно со припремениот сируп. Оставете ја да се излади во целост и исечете ја на два дела.
  8. Слатката павлака изматете ја во цврст шлаг. Едната кора премачкајте ја со тенок слој од мармалад од јагоди, а потоа нанесете ја изматената слатка павлака. Над слатката павлака ставете ја и втората кора.
  9. Вака подготвениот колач прекријте го со најлонска фолија и ставете го во замрзнувач за да се стегни.
  10. Белото чоколадо заедно со маслото растопете го на пареа.
  11. Изладениот колач исечете го на коцки со димензии 3*3 см со што ќе добиете колачиња. . Секое од колачињата, прелијте го со глазурата од бело чоколадо.
  12. Готовите колачи украсете ги со цветови и листови направени од желе бомбони, или декорирајте по желба.

Ви препорачуваме да прочитате:  Срце колачи со крем од бело чоколадо.

Сподели: