Велигденска „Зајко“ торта без печење со кори од Винчини

Велигденска „Зајко“ торта без печење со кори од Винчини

Дали ви се верува дека може да ја направите оваа убава велигденска „зајко“ торта и тоа без печење? Да, баш така. Лесно ќе може да направите совршена и вкусна торта за велигденските празници! Овој пат инспирација ни беа производите од Vincinni, Сончева долина и Натура. Си набавивме убава кошничка со производи и го прифативме овој интересен предизвик. Па, за да ви ја олесниме подготовката ќе ви кажаме подетално кои производи ги користевме, а сите чекори ви ги прикажуваме преку фотографии.

Направивме вкусна чоколадна торта со брусница и суво грозје. Чекор по чекор ќе ви кажеме како ја направивме оваа убава торта, па да може да си ја направите и вие. Деталните чекори за подготовка може да ги погледнете на фотографиите во овој албум.

зајко торта

Состојки:

За фил:

За чоколаден фил со чоколаден крем:

За декорација:

Подготовка:

  1. Во тенџере на оган, на средна температура ставете 1 ½ литар млеко да се вари. Во длабок сад ставете ги шеќерот во прав, какаото и густинот. Измешајте ги состојките со лажица. Во садот со какаото постепено додајте 500 мл млеко.
  2. Штом млекото во тенџерето ќе зоврие, додајте ја смесата со какаото и постојано мешајте за време од 3 до 5 минути, додека кремот се згусти. Тенџерето со крем тргнете го од шпоретот и оставете го да се излади.
  3. Започнете со подготовка на вториот чоколаден фил со чоколаден крем. Во друго тенџере на оган, на средна температура ставете ги какаото, шеќерот и млекото. Измешајте ги состојките, а штом шеќерот се растопи и се добро се соединат, тенџерето тргнете го од оган и оставете го филот да се излади. Во изладениот фил додајте 400 грама Chocola – чоколаден крем од лешници.
  4. Сувото грозје ставете го во длабок сад и налејте 200 мл млака вода. По желба во водата може да додадете малку рум.
  5. Двата изладени кремови ги матиме заедно со миксер.
  6. Го земаме првото пакување од меките кори за торта. Го сечеме согласно инструкциите прикажани на фотографијата погоре (или отворете во албумот).
  7. Врз подлога ставаме една кружна кора и ги додаваме исечените делови од второто пакување. Притоа треба да добиете форма на зајак. Врз корите ставаме од чоколадниот прелив и ја нанесуваме брусницата. Потоа ставаме 1/3 од чоколадниот фил.
  8. Го ставаме вториот слој на кори за торта. Ги премачкуваме со чоколаден прелив и го ставаме сувото грозје. Врз грозјето ставаме 1/3 од чоколадниот фил.
  9. Врз филот ги ставаме преостанатите кори за торта. Целата торта ја премачкуваме со чоколадниот фил.
  10. Шлаг пената и млекото ги ставаме во длабок сад. Ги матиме со миксер додека добиеме густ шлаг. Со шлаг пената ја премачкуваме тортата.
  11. На крај, ја поросуваме со кокос и декорираме по желба. Ние декорацијата ја направивме со кокос обоен со прехранбена боја и чоколаден прелив. Среќни празници!
зајко торта

*Комерцијален рецепт

Ви предлагаме да прочитате: Посни Велигденски зајачиња со 5 семиња.

Сподели: