Глуварче

Глуварче – достапен лек од природата

Глуварчето, чиј латински назив е Taraxacum officinale, што во превод значи дива салата,  претставува едно од најраспространетите и лесно достапни растенија на нашето поднебје, но малкумина знаат дека лековитото глуварче може да биде од голема корист за здравјето и составен дел од нашето мени.

Уште во далечното минато луѓето знаеле за дејството на глуварчето како природен лек, па било употребувано многу често како лек од народната медицина и тоа во вид на чај, салата или сируп. За глуварчето е карактеристично што може да се користи и јаде целото растение. Тоа воедно е една од причините поради кои во голем број земји од светот, глуварчето се смета за ценета храна и се одгледува плански за широка достапност. Глуварчето е повеќегодишна билка со жолти цветови, а од цвета во периодот од март до октомври. Сите негови делови, коренот, стеблото, листовите и цветовите, има своја вредност и значење за здравјето. Најдобро е листовите да ги користите пред да процвета, коренот е најубаво да се употребува во пролет и есен, а стеблото пак се користи за време на периодот на цветање.

Глуварче

Салата и чај од глуварче

Салатата од глуварче се прави од раните млади и пролетни листови собрани од природни ливади, надвор од населените места и тоа пред цветањето на билката. Чајот од глуварче се приготвува од коренот, така што коренот прво се суши, а потоа се иситнува. Една лажичка се става сув и иситнет корен, се става во 0.5 литри вода и се остава да зоврие. Оставете да врие 10 минути, а консумирајте го на 4 пати по половина чаша.

Хранливи материи и лековита моќ на глуварчето

Глуварчето е посебно познато по неговата моќ за пролетно чистење на организмот од токсини, способноста да го зајакне имунитетот и поволно влијае врз здравјето на кардиоваскуларниот систем и системот за варење. Способноста за ослободување на организмот од наталожените штетните отрови е клучна лековита особина и токму затоа глуварчето е ценета храна која помага во заштита од канцерогени промени, односно рак. Одличен диуретик е заштитник на организмот од кожни заболувања и реуматските симптоми, чија веројатност за настанување се намалува по извршено чистење на организмот од токсините.

Глуварчето е корисна храна и лек против инфективни заболувања, посебно во фазата на реконвалесценција (опоравување). Во неговиот состав се наоѓаат доволни количини на корисни материи за организмот, како што се витамини од Б групата, витамините А, Ц и Д, минералите цинк, магнезиум, калиум и железо. танини и флавоноиди. Горчливите материи во неговиот состав придонесуваат за подобар апетит, подобро варење на храната и олеснување на желудочни тегоби, како и за стимулација за излаќување на жолчниот сок. Ја прочистува крвта и помага во намалување на лошиот холестерол, а се смета и за природен лек за атеросклероза и камен во бубрезите. Посебно се истакнува неговата моќ и помош против здравствени тегоби и воспаленија на црниот дроб и жолчната ќеса, жолчни камења и цироза.

 

Сподели: