Готвиме со Марија Кочовска: 3 десерти со јагоди

Готвиме со Марија Кочовска: 3 десерти со јагоди

Пролетта не радува со многу убавини! Таа ни ги донесе  свежите овошја кои што со нетрпение ги очекувавме веќе неколку месеци. А сезоната на јагодите е многу кратка и токму сега е вистинското време да ги искористите максимално. Денес ви издвојуваме 3 вкусни десерти со јагоди кои ги направи Марија од нашиот тим. Освежителни и идеални за топлите денови!

Може да ве интересира: Чоколадна торта со јагоди и слатка павлака.

3 десерти со јагоди

Овошен ладен десерт во чаша со цреши, јагоди и вишни

Овој сладолед може да го направите со овошје по избор, со што ќе добиете нов летен вкус! Време е да започнеме и да ви кажеме што ни беше потребно и како го направивме овој сладок десерт. Од наведените состојки ќе добиете 4 порции.

Состојки:

  • 200 грама наполитанки
  • 2 лажици чоколаден крем
  • 500 мл сладолед од ванила
  • 1 чаша микс од овошја (цреши, јагоди и вишни)
  • ½ чаша вода
  • 1 лажица кафеав шеќер
  • 1 ќесичка ванилин шеќер
  • ½ лажица густин
  • слатка павлака или шлаг пена за декорација
  • свежи цреши, јагоди или рибизли по избор за декорација.

Подготовката на сладоледот прочитајте ја тука.

3 десерти со јагоди

Сладолед торта – чоколаден мус со јагоди

Идеален летен сладок хит! Ова е највкусната сладолед торта која треба да ја пробате ова лето! Фантастично изгледа, а вкусот со три чоколада и јагоди ќе ве освои на прв залак. Мус и сладолед во совршена комбинација за љубителите на убави десерти.

Состојки:

За брауни колач:

  • 200 г чоколадо за готвење
  • 200 г путер
  • 60 г какао
  • 65 г брашно
  • 1 лажичка прашок за пециво
  • 180 г шеќер
  • 4 јајца
  • прстофат сол.

За чоколаден фил:

  • 300 мл слатка павлака
  • 200 г млечно чоколадо.

За фил со јагоди:

  • 300 г јагоди
  • 60 г шеќер
  • 200 мл слатка павлака
  • 1 ќесичка желатин.

За фил со бело чоколадо:

  • 300 мл слатка павлака
  • 200 г бело чоколадо.

Подготовката на тортата прочитајте ја тука.

3 десерти со јагоди

Кремаста панакота со јагоди

Кремаста, сочна, со богата арома на ванила и јагода која ќе го освои сечиј вкус. Ако досега сте се запрашувале кој е идеалниот рецепт за супер вкусна панакота, сега веќе го имате одговорот. Пробајте ја нашата панакота со јагоди, во која додадовме павлака за уште подобар и покремаст вкус. Состојките кои ви се потребни се едноставни и најверојатно ги имате во кујната. А подготовката ќе ви одземе само 20-тина минути.

Состојки:

  • 1 чаша свежо млеко
  • 10 г желатин во прав
  • 2 чаши слатка павлака
  • ⅓ чаша шеќер
  • 1 ќесичка ванилин шеќер
  • 1 чаша павлака со 20% мм.

За овошен прелив:

  • 1 ½ чаша јагоди
  • 3 лажици шеќер
  • 1 лажица свежо цеден сок од лимон.

За декорација:

  • 20 г шлаг пена
  • 60 мл ладно свежо млеко
  • 4-6 свежи јагоди.

*Големината на чашата е 240 мл.

Подготовката на панакотата прочитајте ја тука.

Препорака од авторот:

Ако си во потрага и по други рецепти и идеи, посети ги моите профили на социјалните мрежи и заследиме на:

Автор на рецепт и фотографии: Марија Кочовска@kocovska.marija.

Ви препорачуваме да прочитате: Чизкејк со бело чоколадо и јагоди.

Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.

Сподели: