kokosovo maslo e stetno

Дали популарното кокосово масло е штетно по здравјето?

Во последно време многу се пишува за здравствените придобивки од кокосовото масло, па сигурно сте слушнале за тоа. Она што можеби не го знаете се непосакуваните ефекти од консумацијата на кокосово масло. Новите истражувања се повеќе ги истакнуваат негативните карактеристики, па ајде да видиме што велат тие.

Сигурно сега и вие сте во забуна. Дали кокосовото масло е штетно по здравјето? Одговорот е потврден, ако го земеме во предвид мислењето на докторите, нутриционистите и истражувачите на Притикин центарот за долговечност во Мајами.

кокосово масло

Многумина од оние кои се во бизнисот со кокосово масло го промовираат како „добра” заситена маст. Ова е случај каде што фактите се извртени во фикцијата”, вели д-р Џеј Кени, едукатор и специјалист за здрава исхрана на Притикин.

Зошто се вели дека кокосовото масло е штетно по здравјето?

Сите масла се мешавина на заситени, мононезаситени и полинезаситени масни киселини. А една од причините за запушување на крвните садови, кардиоваскуларните проблеми и многу други доаѓаат од најлошите од нив – заситените масни киселини, кои во кокосовото масло се застапени со 91%.

Лицата кои имаат висок холестерол мора да внимаваат и да го ограничат внесот на заситените масни киселини до 6% од вкупните дневни калории.

Токму ова не инспирира да направиме листа на маслата кои содржат најмногу и најмалку заситени масни киселини.

Масла и масти кои имаат највисок процент на заситени масни киселини:

  • кокосово масло 91%
  • путер 68%
  • палмино масло 51%
  • свинска маст 43%.

Масла и масти кои имаат најмал процент на заситени масни киселини:

Може да ве интересира: Ленено масло за добро здравје на срцето.

Друго што е важно е да се напомени дека постојат различни заситени масти. Некои од нив имаат долг синџир на врски (имаат 12 или повеќе јаглеродни атоми), а некои имаат среден синџир (помалку од 12 јаглеродни атоми). Овие различни заситени масти немаат исто влијание врз нивото на ЛДЛ (лошиот) холестерол во крвта. Заситени масни киселини со долг синџир има во кокосовото масло, маслото од палмовото јадро и палминото масло (кои се познати како тропски масла), кои значително го покачуваат ЛДЛ, односно „лошиот“ холестерол.

Како да изберете здрави масла?

Кога купувате масло, водете сметка за процентот на заситени масни киселини. За среќа, на нашиот пазар имаме лесно достапни и здрави ладно цедени масла кои ги произведува македонската иновативна компанија Фила. Во поголемите маркети, продавници за здрава храна или преку нивната онлајн продавница можеме да купиме различни квалитетни масла, како и горе набројаните здрави масла:

И на крај би додале, она што е домашно е и најздраво, нели?

Ви предлагаме да прочитате: Како се употребува и за што е корисно ладно цеденото сончогледово масло?

Сподели: