влага во кујната

Како да ја намалите прекумерната влага во кујната?

Кујната е просторија која секогаш се валка како резултат на влагата и мастите кои настануваат при готвењето на храната. Затоа, хигиената во кујната мора да биде на прво место. Со цел да се избегнат опасностите по здравјето, добро е да бидете запознаени со сите важни информации кои ќе ви помогнат да ја намалите непосакуваната влага во кујната.

За да не дојде до труење со храна, потребно е да преземете мерки кои ќе ви помогнат кујната да изгледа уредно, а работната површина да биде уредна, чиста и спремна за приготвување на различни јадења. Притоа, важно е да се пронајдат методи со кои ќе се спречи собирањето на влага во кујната.

влага во кујната

Кондензацијата во кујната е честа појава затоа што со готвењето се создава влага. Намалувањето на кондензацијата е моќно, но само ако се води сметка за проветрувањето, греењето и изолацијата.

Како да се намали влагата во кујната?

Редовно проветрувајте

Потребно е редовно проветрување, но тоа значи да не заборавите да го вклучите аспираторот кога е потребно да се отвори и прозорец, а посебно за време на готвењето. Исто така, важно е просторијата редовно да се загрева.

Добро изолирајте ги ѕидовите

Добро е да се изолираат и ѕидовите затоа што влагата може да кондензира на ладите ѕидови. Тие може да се обложат со дебел стиропор, плута или да се премачкаат со дисперзивна боја.

Приготвувајте ја храната во тенџериња затворени со капак

Друго што е важно да се практикува е приготвување на храната во садови со капак. Доколку храната ја варите во отворени тенџериња, тоа ќе придонесе за создавање на поголема количина на влага во кујната.

Не користете сушари во кујната

Не се препорачува користење на сушари во кујната, а сите оние кои мораат таму да ги сместат заради недостаток на простор, треба да ја проветрат просторијата по секое сушење.

Набавете си експрес лонец за приготвување на јадењата

Варењето на храната во експрес лонец не само што е побрз начин на припрема на храната, туку и помага за намалување на влагата. Откако јадењето е готово, добро е да причекате лонецот да се излади, а после тоа да го отворите. Покрај тоа, добро е да користите и лонец за бавно готвење. Кога сме кај приготвувањето на храната, сложените јадења кои бараат повеќе време за подготовката, најдобро е да ги допечете во рерната, а не на ринглата.

Ви предлагаме да прочитате: Ослободете се од досадните молци во кујната.

Сподели: