КВИЗ: Ги бараме најдобрите познавачи на храната. Дали си еден од нив?

Ги бараме најдобрите познавачи на храната. Дали си еден од нив? Спремен си за нов квиз? Одговори на следните 6 прашања и пиши ни колку поени освои. 

1.Што е бромелаин?

а) Витамин

б) Протеолитички ензим

2.Бромелаинот го има во:

а) Ананас

б) Брокула

kviz

3.Бромелаинот помага за:

а) Здрава дигестија и добро варење на храната

б) За здрава кожа

*Запиши си ги одговорите и премини на вториот дел. 

4.Што е кверцетин?

а) Минерал

б) Флавоноид – Антиоксиданс

квиз

5.Намирници богати со кверцетин се: 

а) Млеко и месо

б) Овошје и зеленчук

6.Кверцетинот е важен за:

а) Силен имунитет

б) Против опаѓање на косата

квиз

Точни одговори:

Секој точен одговор носи по 5 поени.

1.B

2.A

Бромелаин е протеолитички ензим добиен од стеблото на ананас.

Дознај повеќе на линкот: bit.ly/3tjWdll

3.А

Се смета дека бромелаинот е биолошки најактивен од сите дигестивни ензими. Го помага варењето на храната. 

Бромелаинот има долга историја на употреба и е познат дека го поддржува балансираниот одговор на имунолошкиот систем на еколошките предизвици.

бромелаин

4.B

Кверцетинот е флавоноид – антиоксиданс, кој е природен чистач на слободните радикали. 

5.B

Го има најмногу во овошјето и зеленчукот, како цитрусни овошја, јаболка, кромид… Достапен е и како додаток во исхраната.  

Дознај повеќе на линкот: bit.ly/3G9ZQSA

6.A

Кверцетинот поддржува здрава сезонска функција на имунолошкиот систем. Лабораториските студии покажаа дека кверцетинот може да помогне и во промовирањето на нормалната респираторна функција.

Колку поени освои?

0-10 поени

Прашањата ти беа малку тешки? Штом го отвори квизот и учествуваше сигурно имаш добри познавања за храната. А човекот учи додека е жив, нели? 

10-20 поени

На добар пат си, но секогаш може подобро. Продолжи да се едуцираш за храната, а така ќе го подобриш и здравјето.

20-30 поени

Имаш одлични познавања за храната! Ти честитаме и те очекуваме во наредна прилика со нови прашања и предизвици. 

Ви препорачуваме да прочитате: Бромелаин – моќен помошник на варењето на храната и сојузник против алергии.

Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.

*Квизот е поддржан од Тримекс.

Сподели: