работилница во Коле Канински

Сѐ за храна одржа едукативна работилница во ООУ „Коле Канински“ Битола

Традиционално и во знак на убавата долгогодишна соработка, а по повод Светскиот ден на храната, ЗЕК Сѐ за храна одржа едукативна и интерактивна работилница во училиштето Коле Канински во Битола. Во текот на работилницата, учениците имаа можност да научат повеќе за исхраната – протеините, јагленохидратите, мастите, витамините и минералите, да се запознаат со нивните дневни потреби и да научат како треба да изгледа еден комплетен оброк. 

Пилешки бургери со печено крцкаво месо – од кујната на Марија Кочовска

Време е за домашен Food Corner! Летото е идеално за дружба со домашни пилешки бургери кои се превкусни! Толку меки и сочни! Месото се приготвува со печење, а за 30-тина минути ќе имате бугери за целото друштво. Имаат помал број на калории, се прават брзо, а верувајте ќе бидат омилени на вашата трпеза. Крцкави од надвор, а сочни од внатре! Снимив и видео од подготовката и те предизвикувам да ги испробаш во прва прилика. 

Рататуј во пекач – сезонски, на мој начин

„Кога ќе го приготвам зеленчукот на овој начин, не можеме да се донајадеме, се топи во уста! Одличен е засебно или како прилог со месо или риба. Од моето семејство доби чиста 10-ка!“ – срдечно споделува Катерина Шамбевска Спасеновска од нашиот тим.

Домашен сок од киви

Дали некогаш сте направиле домашен сок од киви? Одличен е за здравјето, бидејќи спречува кардиоваскуларни заболувања, појава на тромб и згрутчување на крвта, го намалува ризикот од мозочен удар, ја штити виталноста на клетките и поволно делува на видот. Нашата пријателка и членка во групата на Сѐ за храна, Велика, ни сподели одличен рецепт за сок од киви кој мора да го пробате. На лесен и едноставен начин направете си вистинска витаминска бомба за организмот.

Сè за Sütaş Ayran и сите придобивки кои ги нуди!

Ayran е традиционален турски пијалок, направен од јогурт, вода и сол. Токму по вековниот, традиционалниот рецепт, ние во Sütaş го подготвуваме нашиот Ayran. Кој пробал, тој знае дека Sütaş Ayran е природен и здрав пијалок, со идеален вкус  и конзистентност. Една чаша Sütaş Ayran на ден ќе направи едноставно да се чуствувате добро. 

интервју мала слика

Предновогодишно со Александра Шијакоска: Ја научивме да подготви празнични рецепти за да ја изненади најдобрата пријателка

Ретко кој не ја знае последниве неколку години, а што е важно освен амбасадор за мода, Александра Шијакоска која стои и позади истоимениот инстаграм профил @aleksandrashijakoska, важи и за личност која шири позитива на социјалните мрежи и го разведрува денот на своите скоро 50 илјади обожаватели. Предновогодишно инспирирани ја научивме да подготви празнични рецепти за да ја изненади најдобрата пријателка Кика!

Зошто дрогериите на dm се нашето омилено место за пазарување?

Зошто дрогериите на dm се нашето омилено место за пазарување?

Дали и вам ви се случило да влезете во dm да купите гел за туширање или шампон, а половина час подоцна да излезете со полна кеси производи? Ви звучи познато, нели? Шопингот во дрогериите на dm за многумина од нас е вистинско уживање. Почнувајќи од атмосферата, љубезните вработени, па сѐ до асортиманот кој го нудат овие дрогерии…секогаш можеме да најдеме сѐ што ни треба за нас, нашите најмали, нашиот дом.

11 корисни употреби на кората од банана

Богати со хранливи материи, фантастичен вкус и одличен додаток на разни десерти, бананите се едно од омилените овошја на многумина. Но, дали знаете дека можете да ја користите и нивната кора? Еве неколку интересни употреби на кората од банана.

Скопјани го пробаа кремот Lino Lada Gold: „Леле, крцкавиве лешници се превкусни!“

Ако досега вашите пријатели ги делевте на оние кои сакаат бел крем и оние кои сакаат темeн крем, Lino Lada Gold ги помести границите и формираше нова, трета категорија на љубители на вкусен крем – темен, со пропржени и крцкави лешници! Мњам!

Каква технологија стои зад процесот замрзната храна? 

Замрзнувањето на храната е добро воспоставен процес за зачувување што ги обезбедува квалитативните и нутритивните карактеристики на храната на подолг период. Како најстар и најпознат метод на конзервирање на храната, без употреба на какви било додатоци, замрзнувањето својата примена ја има и денес, дури и во далеку поголем обем и со поголемо значење. Со претворањето на влагата во мраз, се заштитува и конзервира храната и на тој начин се зачувува, посебно месото од моментот на достапноста до нејзината подготовка за јадење.

Како да го победите оксидативниот стрес?

Оксидативниот стрес претставува дисбаланс помеѓу слободните радикали и антиоксидансите во телото. Се јавува природно и игра значајна улога во целокупното здравје на човекот, а во оваа прилика посветуваме внимание затоа што може да доведе до оштетување на клетките и ткивата во телото, што потоа резултира со заболувања. Тековната пандемија предизвикана од корона вирусот е уште една силна причина која беше мотивација за детално да ја разработиме темава. Препорачуваме да прочитате до крај и да дознаете кои се нашите препораки за зачувување на здравјето и „извојување“ на победа над оксидативниот стрес!