Полнети морковчиња со лиснато тесто

Лиснати морковчиња полнети со крем салата од јајца

Додадете ѝ на вашата велигденска трпеза празничен допир и послужете ги овие лиснати морковчиња полнети со крем салата од јајца!

Подготовката е многу забавна и во неа може да ужива целото семејство. Рецептот го најдовме на Инстаграм профилот на @sika_spices и со радост го споделуваме со вас.

Полнети морковчиња со лиснато тесто

Состојки:

За морковчињата:

За крем салатата од јајца:

  • 2 средно големи варени компири
  • 3 варени јајца
  • 50 г фета сирење
  • 250 г крем сирење
  • 2 лажици мајонез
  • 1 лажица шарена сол Сика (блага или лута по ваш вкус)
  • сол и црн пипер по вкус

За украсување:

  • свеж копар или магдонос по потреба.

Подготовка:

  1. За да ги направите лиснатите морковчиња, потребни ви се конусни калапчиња за печење. А доколку немате, сами направете од алуминиумска фолија.
  2. Кората од лиснато тесто ја расекуваме на ленти со ширина околу 2 см и должина околу 30 см. Ги обвиткуваме калапчињата и ги ставаме на хартија за печење со шпицестиот крај нагоре.
  3. Од горе ги премачкуваме со разматено јајце во кое сме додале 1 лажичка црвен пипер. Печиме во загреана рерна на 200 степени, за време од 15-20 минути. Кората која ја употребивме за овој рецепт беше 275 г и од неа излегоа 10 морковчиња.
  4. Подгответе ја салатата за полнење. Варените компири, варените јајцата и сирењето изрендајте ги, а потоа додадете ги останатите состојки и убаво измешајте. Украсете со свеж копар или магдонос. Среќни празници!

Совет плус:

Морковите од лиснато тесто најдобро е да ги наполните пред служење.

Наша препорака:

Ако ви се допаѓа рецептот, погледнете ја веб страницата на Сика и следете ги на нивните Инстаграм профил – @sika spices и Facebook фан страница.

Ви препорачуваме да прочитате и: Макало од сушени пиперки и компири.

Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.

*Спонзориран рецепт.

Сподели: