2 рецепти за главно јадење за Велигденската трпеза

2 рецепти за главно јадење за Велигденската трпеза

Велигден ги соединува луѓето најчесто околу богата трпеза со разни вкусни специјалитети. А ако сеуште го немате смислено вашето мени за велигденските празници, тогаш вие сте на вистинското место. Ви издвојуваме 2 рецепти за главно јадење кои одлично ќе ја надополнат Велигденската трпеза. Нека овие празници бидат повод да ги пробате и да ги изненадите вашите најблиски со вкусно јадење.

Може да ве интересира и: Велигденски ручек – супер совети за организација и декорација на празнична трпеза.

2 рецепти за главно јадење за Велигденската трпеза

Велигденска свинска коленица

За богата празнична трпеза ви предлагаме оваа година да подготвите свинска коленица, а како прилог супа која ќе ја направите со бујонот од месото и зеленчукот. Така одеднаш ќе добиете предјадење и главно јадење и на тој начин ќе заштедите време. Вкусно и примамливо за целото семејство.

Состојки:  

  • 1 свежа свинска коленица (околу 2 кг)
  • 2-3 моркови
  • магдонос по вкус
  • 1 крукче целер
  • 2 помали кромиди
  • 2 чешниња лук
  • 1 лажичка црн пипер во зрно
  • 1 ловоров лист
  • 1 лист свежа зелка по желба
  • сол по вкус
  • 2 л вода.

Постапката за подготовка на велигденската свинска коленица прочитајте ја тука.

Пилешки терин – свечен ролат од сечкани состојки

Овој Велигден израдувајте ги вашите најблиски со вкусен пилешки терин – свечен ролат од сечкани состојки, а ние ви гарантираме дека овој ручек ќе ги задоволи вкусовите и на најпребирливите гости.

Состојки:

  • 600 грама пилешко бело месо
  • 3 варени јајца
  • 2 свежи јајца
  • 200 грама кашкавал
  • 200 грама сланина
  • 1 главица кромид
  • 1 мала кифла
  • 1 лажица сенф
  • масло по потреба
  • презла
  • путер за премачкување
  • малку млеко
  • сол по вкус
  • црн пипер по вкус.

Подготовката на пилешкиот терин прочитајте ја тука.

Ви препорачуваме да прочитате: Ролат од свинско филе со зеленчук и кашкавал.

Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.

Сподели: