море во тегла

Ова лето на пријателите подарете им сувенир „море во тегла“

Бидете уникатни и креативни! Пренесете ги спомените од вашиот летен одмор и направете супер подароци за пријателите и роднините, но и декорации кои ќе го разубават домот. За време на одморот сигурно купувате слични сувенири кои обично во туристичките места не се ни малку евтини. А ова лето направете нешто поинакво и несекојдневно. Со малку креативност и неколку мали ситници кои сте ги собрале на плажа, поклонете им „море во тегла“ на вашите блиски.

Како да направите сувенир „море во тегла“?

Постапката за изработката на овој сувенир е многу лесна и забавна и истата е прикажана и на следново видео. Но, ова е само еден предлог како може да изгледа овој подарок. Вклучете ја вашата креативност и теглата наполнете ја со сите спомени и најубави моменти од вашето летување. Оние кои што ќе го добијат овој несекојдневен и генијален подарок сигурно ќе бидат воодушевени.

Потребни материјали:

 • декоративна тегла
 • песок од плажа
 • камчиња, школки, морски ѕвезди, полжавчиња и слични декоративни предмети кои може да се соберат на плажа
 • конопен конец
 • ваши слики или разгледници
 • сина хартија исечена во облик на бран по желба
 • лепило
 • ножици
 • картичка со порака.

Начин на изработка:

 1. Земете тегла и нејзиното дно наполнете го со ситен песок од плажата.
 2. Врз песокот закачете ваши слики или од вашите деца. По желба, може да ставите слики и од некој убав морски пејзаж од местото во кое сте престојувале или разгледница.
 3. Од сина хартија со помош на ножици исечете парче хартија во облик на бран и прикачете го во песокот. По желба, може да направите и некои други форми, а може и да го изоставите овој детаљ. Целиот изглед на теглата обликувајте го според вашиот вкус и преференции.
 4. На крај, ставете уште неколку мали школки, камчиња, морски ѕвезди или сѐ она што сакате да се најде во овој убав сувенир.
 5. Затворете ја теглата и капачето заврзете го со конопен конец. Врз капакот залепете некоја украсна школка, камче или морска ѕвезда. За конецот можете да прикачите и картичка со некоја ваша порака или датум од одморот.

Ви препорачуваме да прочитате: Направете 5 уникатни свеќници од стари тегли.

Сподели: