Печени плескавици од тиквички

„Како нутриционист, обожавам здрава храна и секогаш се трудам тоа што го готвам да биде што поздраво, а сепак да им се допадне на најблиските. А уште повеќе, сакам брзи и лесни рецепти, па така овие печени плескавици од тиквички често се дел од моето мени.“ – вели Марија

Плескавиците се супер во комбинација со интегрални домашни лепчиња. Додајте салата, домашен кечап и сенф и ќе добиете супер вкусен и здрав бургер. Одлични се како мезе за гости или за на пикник. А, посебно убаво е што се вкусни и кога се ладни.

плескавици од тиквички 2

Состојки:

  • 2 тиквички со средна големина
  • 1 морков (по желба може 2)
  • 2 јајца
  • 5 до 7 лажици пченкарно брашно
  • 1/2 кесичка прашок за печиво
  • 2 мали лажички ленено семе
  • 2 мали лажички чиа семе
  • 2 мали лажички оригано (по вкус може и повеќе)
  • малку кари
  • сол и црн бибер по вкус.

Подготовка:

  1. Тиквичките и морковот излупете ги и изрендајте ги. На изренданите тиквички и морковот ставете сол. Солта побрзо ќе ја истисне водата. Потоа ставете ги во цедилка околу 15 минути.
  2. Изматете ги јајцата и додајте ги во садот со исцедените тиквички и морков.
  3. Потоа додајте ги брашното и прашокот за печиво. Убаво измешајте.
  4. Додајте ги семињата и зачините, и измешајте.
  5. Плехот во кој ќе ги печите плескавиците обложете со го хартија за печење.
  6. Со супена лажица земете од смесата и ставете врз хартијата за печење. Постапката повторете ја со целата смеса. Треба да добиете 15 до 18 плескавици, зависно од големината.
  7. Печете во претходно загреана рерна на 180 степени околу 20 минути.
  8. Печените плескавици од тиквички може да си послужите со сенф и кечап или да направите вкусен сендвич. На здравје!

Автор на рецептот: Марија Апостоловска, @marija.apostolovska97.

Ви препорачуваме да прочитате: Здрава торта од моркови.

Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.

Сподели: