Во деновите на пости, а и кога сакаме лесна храна која ќе нѐ стопли, оваа посна крем супа од тиква е полн погодок! Богата со витамини и минерали е совршен избор за целото семејство.
По желба, може да го изоставите маслото, а со тоа и краткото запржување на дел од состојките и супата да ја јадете за време на пост „на вода“.

Состојки:
Основа за супа:
- 300 г тиква
- 150 г компир
- 80 г кромид
- 80 г целер
- 80 г морков
- 40 г пашканат
- 40 г корен од магдонос
- 1 чешне лук
- 2 лажици пченка
- 1200-1500 мл вода
- Брилијант масло по потреба.
Зачини:
- ½ лажиче кари од Витаминка
- ½ лажиче ѓумбир во прав
- Дафинка зачин по вкус
- Црн бибер од Витаминка по вкус
- Морска сол од Витаминка по вкус
Додатоци:
- сок од ½ лимон
- ситно сечкан магдонос за декорација по вкус.
Подготовка:
- Тиквата измијте ја и исечете ја парчиња. Ставете ја во поголем сад на оган, да се вари во поголема количина на вода. Варената тиква исчистете ја од кората и испасирајте ја во вид на пире.
- Кромидот, лукот и пашканатот излупете ги и исечкајте ги на ситни коцки. Кратко запржете ги во друг сад со малку масло.
- Во тенџере налејте 1200-1500 мл вода и во неа додајте ги и покрупно исечканите компир, морков, целер и магдоносот.
- Варете додека зеленчукот омекне, а потоа додајте ја и варената и пасирана тиква.
- Зачинете со сите погоре наброени зачини.
- Кога добро се извариле сите зеленчуци, тргнете го садот од оган и испасирајте ја смесата со рачен блендер, или доколку немате, почекајте да се излади, па испасирајте ја вообичаено.
- Пробајте и по потреба додајте уште Дафинка, црн бибер и сол.
- Зачинете ја со лимоновиот сок и ситно сечканиот магдонос. Послужете и уживајте во светот на вкусовите!
Ви препорачуваме да прочитате и: Посни ќофтиња од грашок.
Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.
*Спонзориран рецепт.