Посна чорба со ракчиња 1

Посна чорба со ракчиња

Нашите баби често пати правеа слични вакви чорби, а Невена ни припреми една малку поинтересна варијанта на посна чорба со ракчиња. Најубава е кога е топла, а посебно во ладните денови. Треба да ја пробате, вкусот и е добар.

Целосната комбинација на состојки е вешто избрана и многу добро се вклопуваат, па не е тешко да ја бендисаат и оние кои се попребирливи по вкус. Еве го рецептот.

Посна чорба со ракчиња 2

Може да ве интересира: Ќофтиња од ориз и ракчиња.

Состојки:

  • 250 гр чистени ракчиња
  • 1 средно голем морков
  • 50 гр замрзнат грашок или од конзерва
  • 2-3 чешниња лук
  • 2 лажици сечкан магдонос
  • 1 лажиче сув власец
  • 1 лажиче мешан зачин
  • црн пипер по вкус
  • 1200 мл вода

За запржување:

  • 5-6 лажици масло
  • 2 лажици брашно.

Подготовка:

  1. Водата ставете ја да зоврие.
  2. Откако ќе зоврие, во неа додајте ги ракчињата, морковот исечкан на коцки, ситно исечканото лукче и грашокот. Ако користите грашак од конзерва, додајте го на крајот од варењето, пред да го додадете запрженото брашно.
  3. Оставете ги состојките да се варат околу 10-15 минути и потоа направете ја запршката.
  4. Во тавче ставете го маслото да се загрее, па додајте го брашното и со постојано мешање пржете го додека малку се смени бојата, но не треба да потемни.
  5. Смесата од тавчето додајте ја во тенџерето со ракчињата и измешајте.
  6. Додајте ги ситно сечканиот магдонос, власецот и зачините по вкус.
  7. Оставете да повари уште 4-5 минути и чорбата е готова. Послужете ја како топло предјадење со прилог од лимонов сок или како целосен оброк со лепче и салата. На здравје!

Рецептот го испратил: Невена Ѓероска.

Ви препорачуваме да прочитате: Лесен рецепт за шпагети со ракчиња.

Сподели: