Посни баунти колачи 1

Посни баунти колачи

За сите кои сакаат да постат, еве еден супер рецепт за посни баунти колачи. Уживајте во празниците и во исполнувањето на своите желби и верувања пријатели!

Во пресрет на големиот христијански празник, повелете супер рецепт со кој може да послушите околу 12 лица. Еве што ви е потребно за да ги направите.

Посни баунти колачи 2

Состојки:

  • 125 мл оризово млеко (за замена може и соино)
  • 150 гр маргарин
  • 150 гр шеќер во прав
  • 250-300 гр кокос.

За прелив:

  • 200 гр чоколадо
  • 4 лажици вода
  • 4 лажици шеќер
  • 100 гр маргарин.

Подготовка:

  1. Млекото подгответе го според упатството на кутијата, па турете го во тенџере и додајте го маргаринот. Гответе на тивок оган додека се истопи маргаринот, а потоа малку засилете го за смесата да зоврие.
  2. Тргнете го садот од оган, а додека смесата е уште врела, додајте го кокосот (прво додајте 200 грама, а ако е ретко додајте уште малку по потреба). Додајте го и шеќерот во прав и се добро измешајте, па оставете ја смесата да се лади во фрижидер, најмалку 2 часа.
  3. Кога смесата ќе се излади, со помош на лажица земајте по малку од смесата и ставајте на дланката , па направете бомбица. Внимателно притискајте и не се плашете заради што смесата е ронлива, полека ќе ги оформите колачите и ќе станат цврсти, важно е да нема пукнатини. Откако ќе ги оформите колачите редете ги на тацна.
  4. Направените бомбици ставете ги во фрижидер, да се ладат уште еден час.
  5. Во помал сад искршете го чоколадото, додајте го маргаринот, претходно исечен на чистови, додајте ја водата и шеќерот. Оставете на тивок оган да се соедини смесата и не дозволувајте да зоврие.
  6. Во изладените бомбици забодете дрвени стапчиња или чепкалки и секоја од нив чоколадирајте ја и декорирајте по желба. На крај забодете ги во декоративен стирипор и послужете се. Доколку сакате може да ја прескокнете постапката со стапчињата и да ги послужите како и обично. На здравје!

Ви препорачуваме да прочитате: 17 најдобри рецепти за посни колачи и торти.

Сподели: