посни медењаци со мармалад

Посни медењаци со мармалад

Кој обожава медени колачиња? Направени со многу љубов од вкусната кујна на Катерина. Што останува на вас? Изберете мармалад по желба, детално прочитајте го рецептот за вкусните посни медењаци и засукајте ги ракавите.

Креирајте магично вкусни колачиња во својата кујна!

посни медењаци

Состојки:

  • 10 лажици млака вода
  • 10 лажици шеќер
  • 2 лажици мед
  • 1 лажичка сода бикарбона
  • 1 ½ мала лажичка цимет
  • ½ лажиче мелено каранфилче
  • 1 рамно лажиче ситно рендан свеж ѓумбир
  • 7 лажици масло
  • околу 25 полни лажици брашно
  • по потреба мармалад (вкус по желба).

Подготовка:

  1. Во длабок сад ставете ги сите состојки освен брашното и мармаладот.
  2. Измешајте, а потоа постепено додавајте го брашното.
  3. Замесете средно меко нелепливо тесто.
  4. Замесеното тесто покријте го со најлонска фолија и оставете го 30-тина минути да отстои.
  5. Од тестото формирајте топчиња. Во секое топче, во средина ставете по малку мармалад.
  6. Колачињата наредете ги во плех обложен со хартија за печење.
  7. Печете во загреана рерна на 200 степени, за време од 10-15 минути (зависно од рерната).
  8. Испечените посни медењаци завиткајте ги во крпа и оставете ги да отстојат околу 1 час. Потоа, по желба поросете ги со шеќер во прав и послужете ги со топло кафе. На здравје!

Рецептот го испратил: Катерина Милошевска Глигороска.

Ви предлагаме да прочитате: Медени колачиња со мармалад.

Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.

Сподели: