Почувствувајте ја медитеранската арома преку дегустација на ова вкусно јадење! Пробајте го овој нов рецепт за посни тестенини со доматно пире и босилек.
Рецептот ни доаѓа на предлог од Невена, а таа вели: „Овој е едноставен начин за подготовка на тестенини, со едноставни состојки, но сепак вкусен оброк погоден за ова секое време. Без додаток на пармезан со некоја сезонска салата може да биде и коплетен посен ручек“.
Состојки:
- 200 гр посни тестенини во вид на машнички или други по избор
- 250 мл доматно пире
- 1/4 мала главица кромид
- 2 чешниња лук
- 4-5 големи листови свеж босилек или 2 лажици замрзнат
- 6-7 лажици маслиново масло
- 1 лажиче шеќер
- по вкус сол и црн пипер
- пармезан за посипување тестенините по желба (доколку постите не ставајте)
- по потреба вода и сол за варење на тестенините.
Подготовка:
- Во тенџере на оган ставете вода со сол да зоврие. Откако ќе зоврие додајте ги тестенините да се варат. Тестенините варете ги според времето означено на пакувањето.
- Потоа исцедете ги.
- Додека се варат тестенините подгответе го сосот.
- Кромидот изрендајте го, а лукот протиснете го низ преса или ситно исечкајте го.
- Во поголема нелепливата тава на оган ставете го маслиново масло да се загрее. Во загреаното масло додајте ги кромидот и лукот. Пропржете ги кратко време.
- Во тавата додајте ги доматниот сос, шеќерот, босилекот (искинат на помали парчиња, ако користите свежи листови) и малку вода (1/3 чаша). Оставете го сосот да се вари за време од 5 минути на среден оган. При крајот додајте сол и црн пипер по вкус.
- Додајте ги тестенините и измешајте. Готовите посни тестенини послужете ги додека се топли. На здравје!
Рецептот ги испратил: Невена Ѓероска.
Ви предлагаме да прочитате: Посни макарони со спанаќ.