Божиќен венец - салата

Празнична свежа салата – Божиќен венец

Нека биде празнично и весело! Здравата храна нека биде сервирана и за време на убавите Новогодишни и Божиќни празници. Внесете радост на трпезата со вкусната празничната свежа салата – Божиќен венец.

Нема потреба да трошите многу пари, а ќе добиете вистинска празнична еуфорија за целото семејство. Послужена со кремаст бел сос за идеално доживување! Оваа убава салата ја приготви и ја фотографира нашата уредничка Марија Кочовска за новиот број на списанието Добра храна. Деталната подготовка прикажана преку фотографии погледнете ја на нашиот инстаграм профил.

Божиќен венец

Состојки:

  • ¼ до ½ зелка
  • 1 мала краставичка
  • 1 поголема пиперка
  • 10 шери домати
  • свеж магдонос.

За сос:

  • 100 мл кисела павлака
  • 1 лажица мајонез
  • сок од ¼ лимон
  • хималајска сол
  • оригано
  • мелен црн пипер.

Подготовка:

  1. Зелката ситно изрендајте ја. Краставичката исечете ја на мали кругови.
  2. Пиперката пресечете ја на половина. Од едната половина со помош на метален калап исечете мали ѕвезди. Од другата половина со помош на нож исечете панделка.
  3. Во мал длабок сад ставете ги киселата павлака, мајонезот, сокот од лимон, посолете по вкус и зачинете со оригано и мелен црн пипер. Сосот сервирајте го мал сад.
  4. Во поголема чинија на средината ставете го сосот, а потоа странично наредете ја ренданата зелка.
  5. Врз зелката ставете ги ѕвездите од пиперка, доматите и сечканите кругови – сите тие се симбол на лампиони.
  6. На крај во долниот дел ставете ја панделката од пиперката. Празничната свежа салата послужете ја веднаш и уживајте во фантастичниот вкус со „Сѐ за храна“!

Ви предлагаме да прочитате: 20 новогодишни декорации за домот и трпезата.

Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.

Сподели: