салата од сурими ракчиња

Салата со сурими ракчиња и компири

Често се вели дека рибата одлично се комбинира со компири. Било да е пржена, печена или приготвена на скара, послужена со прилог од компири е прав избор за целото семејство. Токму оваа комбинација ни беше мотивација за новиот рецепт – крем салата со сурими ракчиња и компири. 

Тајната за прекрасниот вкус се крие во сосот од рен кој ѝ дава совршено кремаста текстура на оваа салата. Пробајте ја во првата прилика штом ви се најават гости или кога сакате да ги изненадите домашните. Идеална е како мезе на коктел забави, но и на било која друга собиранка или семејна прослава. Се прави лесно и брзо, а вкусот ќе ве воодушеви!

салата од сурими ракчиња и варени јајца

Состојки:

  • 350 грама сурими ракчиња
  • масло по потреба
  • 3-4 јајца
  • 2 средни компири
  • ½ млад кромид
  • ½ чаша мајонез
  • ½ лажичка сос од рен
  • морска сол по вкус
  • мелен црн пипер по вкус.

Подготовка:

  1. Најпрво сварете ги компирите и јајцата, излупете ги, исечкајте ги на коцки и ставете ги во сад за салата.
  2. Во загреана тава со масло ставете ги сурими ракчињата. Пропржете ги за време од 2 до 3 минути.
  3. Пржените ракчиња и кромидот исечкајте ги, па додајте ги во садот со компирите и јајцата.
  4. Потоа во салатата додајте ги мајонезот и сосот од рен, и добро измешајте. Посолете со морска сол и зачинете со мелен црн пипер. По вкус додајте поголема количина на мајонез.
  5. На крај декорирајте ја крем салатата со ливчиња свеж копар или магдонос. На здравје!

Совет плус: Доколку сакате да ја направите во посна варијанта, јајцата заменете ги со кисели краставички, а за подготовка на салатата користете посен мајонез.

Ви препорачуваме да прочитате: Прелив за салати со јогурт и зачини.

Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.

Сподели: