Тестенини со пилешко и брокула во кремаст сос

Супер предлог за тестенини со пилешко и брокула, приготвени во кремаст сос! Гурмански рецепт, подобар јадењата кои се наоѓаат на менито во рестораните.

Може да го послужите за ручек или вечера. А плус тоа, ова јадење се приготвува многу брзо. Идејата за рецептот ни доаѓа од нашата пријателката Лана, која го објави на нејзиниот блог Kuhinica Mignone.

тестенини со пилешко и брокула

Состојки:

  • 500 грама тестенини по избор
  • 300 грама пилешко бело месо
  • 1 помала брокула
  • 1 чешне лук
  • 200 мл павлака за готвење
  • 50 грама пармезан
  • масло по потреба
  • сол, црн пипер и морско оревче по вкус.

Подготовка:

  1. Пилешкото месо исечете го на коцки.
  2. Во нелеплива тава на оган ставете малку масло да се загрее. Во загреаното масло додајте ги коцките пилешки стек и пропржете ги, додека поруменат. Коцките пилешки стек извадете ги во чинија.
  3. Во поголемо тенџере ставете 3 литри вода да се варат. Во водата ставете сол. Штом зоврие додајте ги тестенините и варете ги за време од 5 до 7 минути, односно во зависност од упатството кое е наведено на пакувањето.
  4. Варените тестенини исцедете ги.
  5. Брокулата исечкајте ја на ситни цветови и кратко обарете ја. Доволно ќе бидат 3 до 5 минути. Брокулата исцедете ја.
  6. Чешнето лук ситно исечкајте го.
  7. Во тавата во која се пржеше пилешкиот стек, ставете малку масло. Штом маслото се загрее, во тавата додајте го ситно сечканиот лук. Пропржете го, а потоа во тавата додајте ја брокулата, пилешкото месо и тестенините. Внимателно измешајте ги. На крај, додајте ја павлаката за готвење, пармезанот и зачинете по вкус.
  8. Готовите тестенини со пилешко и брокула сервирајте ги додека се топли во комбинација со свежа сезонска салата. На здравје!

Ви предлагаме да прочитате: Запечени тестенини со брокула, во сос од кашкавал.

Сподели: