Тестенини со туна и сос од зеленчук

Тестенини со туна и сос од зеленчук

Овој рецепт е вкусен доказ за совршеното совпаѓање на вкусови! Креирани за гурмани и уживатели на храна, овие тестенини со туна и одличен сос од зеленчук се специјалитет за вистинско уживање. По желба наздравете со чаша бело вино или сангрија со бело вино и препуштете се на вкусните сензации!

Кога и да пробаме рецепт кој доаѓа од кујната на нашата пријателка Лана од блогот Kuhinjica Mignone, резултатот не нѐ изневерил. Па, повелете да го пробаме и овој.

Тестенини со туна и сос од зеленчук

Состојки: 

(за 2 лица)

  • 250 гр тестенини
  • 1 главица кромид
  • 2 чешниња лук
  • 1 помал домат
  • 1 помала тиквичка
  • 1 конзерва доматен салса
  • 150 гр туна во парчиња
  • малку ѓумбир
  • 1 рамна лажичка црвена пипер
  • сол
  • црн пипер по вкус.

Подготовка:

  1. Во тава на оган ставете малку масло и откако ќе се загрее во неа додајте ги ситно сечканите кромид и лук.
  2. Доматот и тиквичката исечкајте ги на помали коцки и запржете ги заедно со кромидот и лукот.
  3. Потоа додајте ја доматната салса, нарендајте малку ѓумбир и сите состојки заедно оставете ги на оган околу 10 минути.
  4. При крајот на варењето додајте ги парчињата туна и зачинете по вкус.
  5. Во меѓувреме сварете ги тестенините во солена вода и послужете ги со припремениот сос. Декорирајте со листови свеж босилек или магдонос.

На здравје!

Сподели: