Хељда – растителна храна за извонредно здравје 1

Хељда – растителна храна за извонредно здравје

Ако имате слушнато за растението хељда, тогаш сигурно сметате дека тоа е житарка, поради нејзиниот изглед и начинот на употреба, но сигурно ќе се зачудите кога ќе ви кажеме дека хељдата е всушност семе од овошје.

Но и фактот што хељдата е семе од овошје не ја спречува да има извонредни ефекти на нашето здравје и голема содржина на протеини, витамини и минерали. Во понатамошниот текст ви откриваме што содржи хељдата и како можете да ја подготвувата дома. Хељдата е вкусно и здраво растение кое ни е достапно во текот на целата година и кое лесно можеме да го приготвиме во домашни услови.

Здравствени придобивки од хељда

Хељдата е многу корисна за зачувување и подобрување на нашето здравје токму поради нејзиниот состав кој вклучува многу фитонутриенти, растителни влакна, витамини и минерали кои помагаат во превенција на кардиоваскуларни болести, дијабетес, покачен холестерол во крвта, превенција од појава на каменчиња во жолчната ќеса, заштита од срцеви болести…

Хељда – растителна храна за извонредно здравје 2

Богат извор на материи кои му се неопходни на нашиот организам

Хељдата е богат извор на: манган, бакар, магнезиум, растителни влакна, флавоноиди како што се рутин и кварцетин, железо, витамини од Б групата. Исто како и киноата така и хељдата е производ од растително потекло кој во својот состав ги содржи сите девет есенцијални аминокиселини во доволни количини, што вообичаено е карактеристично само за намирниците од животинско потекло. Ова значи дека хељдата е извор на комплетен протеин.

Нејзиниот нутритивен состав е богат, а во 100 гр  изгледа вака:

  • Калории: 343ккал (17% од ДПП)
  • Растителни влакна: 10г (40% од ДПП)
  • Протеини:  13,2г (26% од ДПП)
  • Магнезиум: 231мг (58% од ДПП)
  • Бакар: 1,1мг (55% од ДПП)
  • Железо: 2,2мг (12% од ДПП)
  • Манган: 1,3мг (65% од ДПП)
  • Ниацин: 7мг (35% од ДПП)

Безбедна за лица со алергија на глутен

Хељдата е растение кое не содржи глутен и затоа безбедно може да ја употребуваат лица со целијакија. Таа е добра замена за житариците поради својот состав кој ни обезбедува протеини, минерали, и корисни влакна, а притоа го нема потенцијално штетниот глутен.

Автор: Маја Велковска.

Може да ве интересира да прочитате и Киноа.

Сподели: