За сите обожаватели на свежи тестенини имаме нов супер рецепт за домашни њоки од компири и изварка. Се прават прилично брзо и едноставно, со лесно достани намирници кои сите ги имаме дома. Совршено одговараат со доматен или песто сос. Секако, можноста на комбинации е неограничена и на вас останува крајниот избор како ќе ги послужите.
Па, што чекате? Направете ги уште денес и израдувајте ги вашите најблиски и пријателите со домашни и вкусни њоки.
Состојки:
- 1 кг компири со средна големина
- 2 ½ чаши брашно
- ½ лажичка сол
- ½ чаша изварка (урда)
Забелешка: Потребен е 1 компир со средна големина по порција или за лице. И, на секој искористен компир следува околу ½ чаша брашно.
Подготовка:
- Компирите темелно измијте ги и ставете ги во длабок сад со вода на оган да се варат. Варете ги со се лушпа, бидејќи на тој начин нема да апсорбираат премногу вода.
- Компирите не треба да се варат подолго од 20 минути затоа што така ќе се преварат и ќе впијат многу вода, па нема да бидат погодни за подготовка на њоки.
- Откако компирите ќе се сварат добро исцедете ги така што ќе ги оставите да се ладат во сито или цедалка.
- Потоа излупете ги, исчистете ги од дамки и изрендајте ги на чиста дрвена работна површина.
- Врз ренданите компири додајте ги брашното и солта. Со помош на рацете направете длабнатина во средината од соединетите компири и брашно.
- Скршете едно јајце во центарот на длабнатината и изматете го со виљушка.
- Додајте ја и изварката. Соединете ги сите состојки така што нежно ќе мешате со виљушка. Откако сите состојки ќе се соединат почнете да го месите тестото со раце и притоа постепено додавајте по малку брашно, но бидете внимателни да не претерате.
- Добро измесеното тесто оформете го во долгнавеста форма во вид на леб и исечете го на 8-10 парчиња со должина од 10 см.
- Секое парче тесто оформете го во долгнавеста форма во вид на „змија“ и исечете го на парчиња со должина од 1-2 см.
- На крај, вака подготвените њоки може да ги вдлабните по краевите со прсти или виљушка. Овој процес не е е неопходен, но го подобрува крајниот изглед на јадењето.
- Во поголем сад на оган ставете посолена вода да зоврие. Во водата која врие ставајте ги претходно направените њоки и оставајте ги во неа да стојат по 3-5 минути или додека се подигнат на површината.
- Варените њоки добро исцедете ги и додајте ги во вашиот омилен сос со кој дополнително ќе ги готвите околу 2 минути. На било кој начин да се одлучите да ги зготвите, не ги гответе подолго од 30-45 минути, бидејќи на тој начин њоките ќе се залепат едно со друго.
Ви препорачуваме да прочитате: Едноставен рецепт за домашни њоки од 3 состојки.