Празниците ни се пред прагот. Овој е период на гурмански трпези и најубави рецепти! Што да направиш за Новата година и Божиќ? – Ги избравме најдобрите 3 празнични рецепти за печено свинско месо.
Бавно печено месо кои се дели со виљушка, печено месо со лук и рузмарин кое ја краси трпезата, а за оние покреативните им предлагаме филе „Велингтон“ – свинско месо печено во лиснато тесто.
Бавно печено свинско месо
За било која празнична трпеза, бавното печено свинско месо е вистински избор. Може да се послужи со прилог, салата или како додаток во сендвичи.
Состојки:
- 2 кг свинска плешка или бут од Агриа
- 2 лажици маслиново масло
- 5-6 чешниња лук
- 2 мали лажички сол
- 1½ мала лажица сечкана мајчина душица
- 1 мала лажица сечкан рузмарин
- ½ мала лажица црн пипер.
Подготовката на овој рецепт, прочитај ја на линкот: Бавно печено свинско месо.
Печено свинско месо со лук и рузмарин
Гурмански украс на секоја празнична трпеза! Печеното месо на овој начин е сочно и крцкаво.
Состојки:
- 2-3 кг свински бут од Агриа (може да користите и плешка, врат)
- крупна морска сол по вкус
- неколку гранчиња рузмарин
- 3-4 моркови со средна големина
- масло по потреба
- црн пипер и лук по вкус
- 12 ленти чадена сланина по желба.
Размислуваш да го приготвиш? – Продолжи со читање на овој линк: Печено свинско месо со лук и рузмарин.
Филе „Велингтон“ – месо во лиснато тесто со фил од печурки
Овој популарен рецепт ширум светот се приготвува од печено месо во крцкава кора од лиснато тесто, со богат фил од печурки и бело вино. Ти го привлековме вниманието? Еве што ти е потребно за да го направиш:
Состојки:
- 1 свинско филе од Агриа
- 1 главица сечкан кромид
- 250 г сечкани печурки
- 125 мл бело вино
- 500 г лиснато тесто
- 8 ленти пршута или салама
- сенф по потреба
- 1 јајце
- масло по потреба
- сол и црн пипер.
Подготовката може да ја прочиташ на линкот: Филе „Велингтон“ – месо во лиснато тесто со фил од печурки.
Наша препорака:
Овие празници, на трпезата послужете домашно месо од Агриа. Месото е со врвен македонски квалитет, кој се должи на принципот од „нива до трпеза“. Свежото месо може да го најдете во месарниците на Агриа ширум земјава, а исто и во маркетите на Тинекс и Рамстор. За сите новости посетете ја веб страницата на Агриа и следете ги фан страница на Facebook и Instagram.
*Рецептите се овозможени од Агриа.