4 мини бургери за 20 минути во Kitchen wars, епизода 2 – шеф Марк и шеф Дејан

Погледнете што сѐ можат искуството и знаењето! Се одржа и втората епизода од нашето кулинарско шоу Kitchen wars, кое го реализираме во партнерство со Подравка! Овој пат ни готвеа шеф Марк и шеф Дејан. Имавме прилика да погледнеме подготовка на 4 мини бургери, и тоа само за 20 минути! Три од нив ги направи добро познатиот и искусен шеф Марк, а еден сочен и вкусен бургер ни направи шеф Дејан. Сигурни сме дека откако ќе ги пoгледнете рецептите и фотографиите, ќе сакате да ги пробате вкусните мини бургери.

Погледнете ги рецептите и изберете го вашиот фаворит:

мини бургери

Smash бургер

Шеф Дејан ни подготви сочен и вкусен смеш бургер!

Состојки:

  • 120 г свежо мелено говедско месо
  • 1 бургер лепче – бриош
  • свежа бејби рукола
  • карамелизиран кромид
  • корнишони од Подравка
  • 10 г сланина.

Бургер сос:

Подготовка:

  1. Прво подгответе го сосот. Кромидот ситно исечкајте го и пропржете го на ниска температура околу 30-40 минути. Додајте една лажичка шеќер и сол по вкус. На крај, додајте и 2 лажички оцет балсамико.
  2. Оставете кратко да се излади, а потоа додајте ги преостанатете состојки за сосот и убаво измешајте.
  3. На загреана тава на оган испржете ја сланината. Бургер лепчињата пресечете ги на половина и испечете ги во истото масло во кое се пржеше сланината.
  4. Од меленото месо направете две плескавици и испржете ги. Потоа врз нив додајте ја пржената сланина и чедарот.
  5. На долната страна од лепчето нанесете од сосот и ставете рукола. Над руколата ставете ги плескавиците, па корнишоните и кромидот. На крај, повторно ставете сос и ставете ја горната страна од лепчето. На здравје!
смеш бургер

Бургери Трио ФАНТ-астико

3 мини бургери ни подготви познатиот кулинарски шеф Марк.

Beef burger – Македонски (3 порции)

Состојки:

Подготовка на мајонез како основа за сосовите на различните бургери:

Измешајте ги јајцата и сенфот и додајте сол и бибер по вкус. Постепено додавајте масло и мешајте додека сосот се згусне.

Подготовка:

  1. Меленото месо измешајте го со содржината од ќесичката Fant за плескавици и оставете го половина час во фрижидер.
  2. Корнишоните исечкајте ги на тенки ленти. Кромидот и доматот исечкајте ги на кругови, а свежата рукола на крупни парчиња.
  3. Месото поделете го на 3 делови. Обликувајте плескавици и кратко пропржете ги. Во тавата додајте ги и листовите од пршута. Тавата ставете ја во загреана рерна на 180 степени и печете околу 4-5 мин.
  4. Во меѓувреме, потпечете ги лепчињата за бургери.
  5. Во мајонезот кој го направивме како основа, додаваме 2 супени лажици ајвар, малку лук во прав и слатка пиперка.
  6. На долниот дел од лепчето ставете од претходно подготвениот сос, рукола, домат, плескавица, кромид, пршута и дробено овчо сирење. Повторно ставете од сосот, корнишони и поклопете со горното лепче.
шеф марк мини бургери

Пилешки бургер – Мексикано (3 порции)

Состојки:

Подготовка:

  1. Пилешкото месо исечкајте го на коцки. Ставете го во блендер и додајте кашкавал, Fant за плескавици, димена црвена пиперка и оригано. Изблендирајте за да добиете хомогена смеса. Подготвената смеса оставете ја во фрижидер околу 30 минути.
  2. Авокадото исчистете го и изгмечете го. Додајте маслиново масло, сок од лимета, димена црвена пиперка и оригано. Ставете сол и црн бибер и измешајте.
  3. Кромид и доматот исечкајте ги на тенки кругови, а цвеклото изрендајте го.
  4. Смесата за плескавици поделете ја на 3 дела и обликувајте плескавици. Кратко пропржете ги, а потоа ставете ги да се печат по загреана рерна на 180 степени за време од 6-7 минути.
  5. Лепчињата за бургер кратко потпечете ги.
  6. На долниот дел од лепчето ставете од сосот со авокадо, рендано цвекло, пилешка плескавица, кромид, домат и сечкани феферони. Повторно ставете од сосот и поклопете со горниот дел од лепчето.

Бургери од Лосос – Норвешки (3 порции)

Состојки:

Подготовка:

  1. Филетите од лосос кратко пропржете ги во тава со маслиново масло и Vegeta Natur. Потоа, ставете ги во загреана рерна на 180 степени и печете околу 3-4 минути.
  2. Во претходно подготвениот мајонез како основа за сос, додајте мед, сенф, сечкан свеж копар, ситно сечкани корнишони и малку сок од корнишоните.
  3. Лепчињата потпечете ги во тава.
  4. На долниот дел од лепчето ставете сос, бејби спанаќ, кромид, домат, филета од лосос и кромид. Повторно ставете сос и поклопете со лепче.
  5. Може да направите и печени компирчиња за гарнир. Компирите исечкајте ги и ставете ги во тава. Додајте масло и Vegeta Natur за помфрит. Печете во загреана рерна на 200 степени околу 15 минути.

Ако ја пропуштивте втората епизода од кулинарското шоу Kitchen wars, погледнете ја тука:

Ви препорачуваме да прочитате: Брз болоњезе врап.

*Спонзориран текст.

Сподели: