5 симптоми на перименопауза што треба да ги знаете

Веројатно сте го слушнале изразот „биолошки часовник“. Тоа е всушност фраза што означува период на живот од зрелост до менопауза, кога ќе исчезне менструалниот циклус. Но, пред менопаузата, една жена поминува низ преоден период познат како перименопауза.

Почетокот на перименопаузата може да варира, но се смета дека е во просек во четириесет и седмата година од животот. Кај некои жени може да започне и во доцните триесетти години. Постојат одредени знаци дека жената „влегла“ во перименопауза. Ако имате некој од следниве симптоми, консултирајте се со лекар за да ги ублажите и да го олесните самиот процес.

5 симптоми на перименопауза што треба да ги знаете

Нередовен циклус

Промените во циклусот често се првиот симптом, бидејќи промената на нивото на естроген може да предизвика неправилности во менструалниот циклус. Кај жени кои влегуваат во перименопауза, може да има различни периоди на менструација, како и отсуство на истата.

Обилно крварење

Ова се случува поради промени во нивото на прогестерон. Овулацијата станува неправилна и според тоа, ендометриумот станува подебел отколку што е. Затоа, предизвикува повеќе крварење.

Топлотни бранови

Околу 75% од жените во перименопауза страдаат од фрустрирачка топлина што може да варира од лесна треска до интензивно потење. Експертите не утврдија како се појавуваат топлотни удари, но се верува дека падот на естрогенот во организмот игра важна улога во нивното формирање. Избегнувањето на кофеин, зачинета храна и алкохол може да ги ублажи топлите бранови.

Промени во расположението

Најчестите симптоми на перименопауза се промени во расположението, како што се лутина и раздразливост. Овие промени обично се случуваат одеднаш. Жените кои страдале од постпартална депресија може да имаат поголем ризик од промени во расположението за време на перименопаузата.

Болка при сексуален однос

Друг непожелен и несакан ефект на пад на естрогенот. Намаленото ниво на овој хормон може да предизвика вагиналното ткиво да ја изгуби еластичноста и природната влага, што може да доведе до болка за време на сексуалниот однос.

Ви препорачуваме да прочитате: 4 начини да ја пребродите менопаузата.

Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.

Сподели: