Чувањето и складирањето на месото, како во прехранбената индустрија, така и во домаќинствата вклучува процеси на замрзнување и одмрзнување. И во двата случаеви мора да се следат одредени правила и да се земат во предвид сите ризици за да се избегне потенцијално расипување. За да го избегнете ризикот од контаминирање, ви откриваме неколку лесно применливи совети за правилно замрзнување на месото.
Замрзнувањето е брз и лесен начин да се зачува храната подолг временски период. Чувањето на храната во замрзната состојба спречува ширење на микроорганизимите кои можат да предизвикаат расипување и појава на разни болести. Но, важно е да напоменеме дека најдобро е замрзнатото месо да го приготвите во рок од 4 месеци. На рокот на траење влијаат видот на животното, производот, видот на пакувањето, брзината на замрзнување, но и варијабилноста на температурата. Прочитајте до крај, ќе дознаете убави информации.
Може да ве интересира: Совети за правилно ладење на месото во фрижидер.

Еве на што друго треба да внимавате при замрзнување на месото:
- Пред да го ставите во замрзнувач, месото мора да се излади за да се намалат ненадејните варијации на температурата.
- Користете фолија или ќеси отпорни на влага. За да ги зачувате вкусот и квалитетот на месото подолг временски период, чувајте го ќеса за замрзнување, истиснете го воздухот и добро заврзете го.
- Етикетирајте ја секоја ќеса што ќе ја замрзнете. Запишете што содржи и датумот на замрзнување.
- Користете двоен слој од хартија за печење помеѓу котлетите и стековите при замрзнување, за полесно да се одвојат при одмрзнување.
- Свежото месо замрзнете го најбрзо што можете за да го зачувате најдобриот квалитет.
- Чувајте го замрзнатото месо во замрзнувач за да добиете максимално време на складирање.
- Не замрзнувајте конзервирано месо. Течноста во конзервата може да се прошири и да предизвика кршење на заптивката на конзервата.
Совет плус:
- За подготовка на убави и вкусни јадења, секогаш кога сте во можност, најдобро е да користите свежо месо. Ви препорачуваме да ги посетите месарниците на Агриа и да ја збогатите вашата трпеза со квалитетно месо од домашно производство. Од Агриа имаат свои фарми, кланица и фабрика за производство на сточна храна која доаѓа од македонските полиња. Посетете ги месарниците на Агриа ширум земјата (Велес, Битола и Штип), или побарајте го месото во Тинекс и Рамстор маркетите. А за сите новости и акции посетете ја веб страницата на Агриа и следете ги на Facebook и Instagram.
Ви препорачуваме да прочитате: Како правилно да одмрзнете месо?
Следете ја sezahrana.mk и на Instagram и Pinterest.
*Текстот е овозможен од Агриа.