Иванова трева

Чај и лековито масло од Иванова трева за добро здравје

Широко достапната Иванова трева (Galium verum) со векови се користела за правење на ливадски венчиња, а традиционално е позната како растение кое лечи бројни заболувања на внатрешните органи и кожата.

Копар – ароматичен зачин богат со витамини

Копарот потекнува од Медитеранот и Јужна Русија, а се користи од најстари времиња. Најчесто се употребува како зачин, а исто така и како чај, кој ги смирува стомачните грчеви кај бебињата.

Диња – супер овошје кое го помага слабеењето

Ниската калорична вредност и големиот процент на вода ја прават дињата омилено и популарно овошје на многумина во летните месеци. Дињата е едногодишно растените кое потекнува од Азија, а во Кина била позната веќе 1000 години п.н.е.

Витамин Д – чувар на здравјето на коските

Кога човековото тело е изложено на сонце, по природен пат се создава витамин Д, кој е познат и како сончев витамин. Витаминот Д, заедно со витамините А, Е и К спаѓаат на групата витамини растворливи во масти.

липа

Липа – здравје сервирано во шојла чај

Билната медицина со векови се практикува на сите седум континенти, при што за лековита намена се користат неколку стотини различни растенија, меѓу кои се наоѓа и широко распространетата липа која најчесто се користи во облик на чај.

Црница – природна реткост и лек

Постојат црни, црвени и бели црници кои што иако донекаде се разликуваат по вкус и лековити својства, сите се многу здрави. Црницата во денешно време претставува недоволно познато и се помалку популарно овошје помеѓу луѓето што е потполно неоправдано, не само затоа што е премногу хранливо овошје туку е и многу лековито.

нане

Нане – природен еликсир за стомачни проблеми

Нане или ботанички наречено Mentha piperita, е добро познато и многу користено лековито растение помеѓу широката маса на луѓе. Тоа има пријатен вкус и се користи како популарна арома при производство на храна и пијалаци, а исто така примена наоѓа и при добивање на парфеми.

вишни

Вишни – овошје со небројни придобивки за здравјето

Посакуваната темно црвена вишна (lat. Prunus cerasus) потекнува од Северна Индија и Иран, и е многу популарна уште од дамнешните времина. Персијците и Римјаните ја обожавале. Потоа со освежителните вишни ги запознале и Британците за да се прошират низ целиот свет. Според будистичките преданија дрвото вишна и ги понудило своите плодови на Маја, мајката на Буда, да биде здрава и сита за време на бременоста. Легендата се смета за логична, бидејќи вишната го негува организмот и му дава чувство на ситост.

кантарион

Кантарион – лек за повреди, депресија и добро варење

Лековитиот кантарион е растение кое има изразено поволно дејство врз организмот на повеќе начини. Има магична моќ да лечи многу органи и системи во телото, а нуди голем број можности за употреба. Тоа може да биде чај, масло, капки, капсули, таблети, вагиналети и слично.

праски

Праски – сочна сензација одлична за здравјето

Праските се одгледуваат низ светот со векови, а познати се како симбол на бесмртноста и пријателството. Вие можеби го обожавате ова слатко, сочно овошје, но колку знаете за неговата историја или придобивки за здравјето?

цвекло

Цвекло – 7 причини зошто е одличен здрав избор

Редовната консумација на цвекло го чува здравјето на многу начини. Супер е што го има преку целата година, а придобивките за здравјето се огромни. Одлично се вклопува во свежи и кремасти салати, а исто така од него се прават различни природни сокови. 

витамин е

Витамин Е – витамин на младоста

Витаминот Е припаѓа на групата витамини растворливи во масти. Тој е антиоксиданс и има улога да ги превенира оштетувањата на клетките во телото, а може да се најде во различна храна, масти и масла. Антиоксидансите го штитат организмот од појава на сериозни заболувања како што се срцевите болести и канцер.

леќа - идеално здрава храна

7 придобивки за идеално здравата леќа

Дали знаете дека леќата е прва намирница која човекот почнал да ја одгледува? Таа не содржи заситени масти, ниту пак холестерол, а богата е со протеини, селен и железо, растителни влакна, фолна киселина и е идеална за намалување на телесната тежина. Во 100 грама варена леќа има 9 грама протеини и 8 грама растителни влакна.

цреши

5 добри причини да јадете цреши

Вкусните цреши не само што се омилено овошје на повеќето од нас, тие исто така изобилуваат со голем број на состојки кои позитивно влијаат на нашето здравје. Тие се богати со растителни влакна, а имаат мала калориска вредност, така што во 100 грама цреши има само 63 калории.

боранија

Боранија – зеленчук со малку калории и многу железо

Боранијата претставува еден од ретките зеленчуци кој содржи малку калории и тоа само 23 калории во 100 грама, а од друга страна содржи многу железо и други вредни состојки како што се калиум, калциум, фосфор, магнезиум и цинк.