Кисела зелка - штити од рак и ги помага варењето и имунитетот

Кисела зелка – штити од рак и ги помага варењето и имунитетот

Позната е како храна на зимата и е одличен додаток на јадењата. Омилената кисела зелка не е само вкусен зеленчук, туку е и исклучително здрава хранлива намирница која со право е многу често застапена на зимските трпези.

Топ 3 здрави намирници идеални за зимскиот период

Многумина мислат дека во летото многу лесно ни е достапна свежа храна која е богата со витамини, минерали и вода, во споредба со зимскиот период. Но, дали знаете кои се топ 3 здрави намирници кои се лесно достапни овој период, а ќе го зајакнат вашиот имунитет и ќе ве заштитат од вируси и настинки?

Црвено вино за здраво срце и крвни садови

Црвено вино за здраво срце и крвни садови

Пиете ли црвено вино затоа што го сакате или свесно го штитите своето срце? Ако црвеното вино го штити срцето, би требало и црното грозје да ја има истата функција, но очигледно не е така нели? Читајте до крај и дознајте зошто има разлика.

зелен чај

Зелен чај – на врвот на листата на најздрави лековити пијалоци

Еден од најпопуларните чаеви во светот па и кај нас е зелениот чај. Сигурно сте слушнале дека доколку пиете зелен чај, ќе ви се подобри здравјето. Но, дали знаете зошто е тоа така? Во текстот кој следува прочитајте подетално за лековита моќ и здравствените придобивки од консумирањето на зелен чај.

Салеп – зимски напиток за лесно дишење и потенција

Да се пие салеп во зимските ладни денови е одлично! Тој е топол, вкусен и корисен за здравјето на повеќе начини. Салепот е фантастичен напиток со лековито и афродизијачко дејство, кој има способност да ја ублажи болката на надразнетата слузница во грлото и да го запре кашлањето.

Јогурт за здрави коски и силен имунитет

Добро познато е дека јогуртот е здрав напиток. Но, дали сте знаеле дека вкусниот јогурт има бројни здравствени предности кои го заштитуваат вашиот организам од повеќе заболувања?  Еве неколку причини зошто јогуртот треба редовно да се наоѓа на полиците од вашиот фрижидер и во дневното мени.

Чај од коприва против кашлица и слаба крв

Копривата уште од антички времиња се користела како лековито растение. Витамините, танините, хлорофилот и солите на железо кои ги содржи природниот чај од коприва, го нормализираат метаболизмот на мастите во организмот, ја подобруваат крвната слика и дејствуваат благотворно на циркулацијата. Но, ова се само мал дел од лековитите својства кои ги содржи чајот од коприва.  

5 причини да јадете жолчки од јајца

Има многу повеќе од 5 причини за да практикувате жолчки од јајца во вашето мени. Јајцата се сметаат за полновредна и корисна храна и доколку ги јадете умерено, или по препораките на докторите тоа е изедено едно јајце на ден, никако не може да биде опасност и закана за вашето здравје, туку само ќе имате корист.

Кокос – сојузник на здравјето на повеќе од 15 начини

Симпатичен на изглед, прекрасен за вкус и одличен сојузник на здравјето на повеќе од 15 начини. Кокос, а што друго може да биде!? Во исхраната е застапен многу често, а на нашите простори како дел од разни десерти, затоа важно е да знаеме и нешто и за неговата хранлива вредност. 

антиоксиданси

7 причини да јадете храна богата со антиоксиданси

Сигурно досега сте прочитале или слушнале дека антиоксидансите се многу важни за нашето здравје. А голем број на експерти апелираат дека треба да се стремиме да консумираме храна богата со антиоксиданси за да ја спречиме појавата на болести.

Зелка – драгоцена намирница за побрз метаболизам

Зелката ја подобрува дигестијата, превентивно влијае од настинки и кашлица, а содржи и хлорофил кој се смета за растителен хемоглобин, па може да се каже дека секоја изедена порција зелка ќе ви помогне да го заштите организмот од повеќе болести како запек, дебелина итн. 

сусам

Сусам – семе на младоста и борец против лошиот холестерол

Дали знаете дека сусамот во исхраната се користел уште 1500 години п.н.е од старите Еѓипјани? Се смета дека малите семчиња од сусам со богат вкус и арома се најстариот зачин кој му бил познат на човекот. Сусамот многу често се користи во азиската кујна, а на јадењата му дава јаткаст и деликатен вкус. Најпознати јадења кое се прават од сусам е таанот – тахини паста и прекрасната алва.

3 пијалаци кои топат масни наслаги на стомакот

Познато е дека газираните и алкохолните пијалаци ни најмалку не се добри за обемот на струкот. Покрај редовната физичка активност, треба да се посвети внимание на изборот на храна и пијалаци кои помагаат за намалување на наталожените масни наслаги на стомакот и постигнување на посакуваниот изглед.

Цимет - Сѐ што не сте знаеле за придобивките, рецепти и препораки за употреба

Цимет – Сѐ што не сте знаеле за придобивките, рецепти и препораки за употреба

Цимет е зимзелено дрво кое потекнува од Шри Ланка и во стариот Египет, каде го користеле за балсамирање е спомнувано уште од 2800 година п.н.е. Поради големата вредност бил споредуван со златото. Тој е зачин кој е познат по својот широк спектар на лековити дејства што е една од основните причини за негова употреба како дел од исхраната веќе неколку илјади години наназад.

Портокал - Портокали

Портокал – освежителен еликсир неопходен за ладните денови

Независно дали го користите како цеден сок од портокал или едноставно уживате во вкусот на свежи портокали, тие се одлични по своите карактеристики и пожелни за да бидат често застапени на нашето секојдневно мени. Како храна за одлична енергија или како лек за добро здравје и заштита од настинки и грип, портокалите се фантастичен извор на хранливи материи кои се поволни за здравјето.