Позната е како храна на зимата и е одличен додаток на јадењата. Омилената кисела зелка не е само вкусен зеленчук, туку е и исклучително здрава хранлива намирница која со право е многу често застапена на зимските трпези.
Топ 3 здрави намирници идеални за зимскиот период
Црвено вино за здраво срце и крвни садови
Зелен чај – на врвот на листата на најздрави лековити пијалоци
Салеп – зимски напиток за лесно дишење и потенција
Јогурт за здрави коски и силен имунитет
Чај од коприва против кашлица и слаба крв
Копривата уште од антички времиња се користела како лековито растение. Витамините, танините, хлорофилот и солите на железо кои ги содржи природниот чај од коприва, го нормализираат метаболизмот на мастите во организмот, ја подобруваат крвната слика и дејствуваат благотворно на циркулацијата. Но, ова се само мал дел од лековитите својства кои ги содржи чајот од коприва.
5 причини да јадете жолчки од јајца
Има многу повеќе од 5 причини за да практикувате жолчки од јајца во вашето мени. Јајцата се сметаат за полновредна и корисна храна и доколку ги јадете умерено, или по препораките на докторите тоа е изедено едно јајце на ден, никако не може да биде опасност и закана за вашето здравје, туку само ќе имате корист.
Кокос – сојузник на здравјето на повеќе од 15 начини
7 причини да јадете храна богата со антиоксиданси
Зелка – драгоцена намирница за побрз метаболизам
Сусам – семе на младоста и борец против лошиот холестерол
Дали знаете дека сусамот во исхраната се користел уште 1500 години п.н.е од старите Еѓипјани? Се смета дека малите семчиња од сусам со богат вкус и арома се најстариот зачин кој му бил познат на човекот. Сусамот многу често се користи во азиската кујна, а на јадењата му дава јаткаст и деликатен вкус. Најпознати јадења кое се прават од сусам е таанот – тахини паста и прекрасната алва.
3 пијалаци кои топат масни наслаги на стомакот
Цимет – Сѐ што не сте знаеле за придобивките, рецепти и препораки за употреба
Цимет е зимзелено дрво кое потекнува од Шри Ланка и во стариот Египет, каде го користеле за балсамирање е спомнувано уште од 2800 година п.н.е. Поради големата вредност бил споредуван со златото. Тој е зачин кој е познат по својот широк спектар на лековити дејства што е една од основните причини за негова употреба како дел од исхраната веќе неколку илјади години наназад.
Портокал – освежителен еликсир неопходен за ладните денови
Независно дали го користите како цеден сок од портокал или едноставно уживате во вкусот на свежи портокали, тие се одлични по своите карактеристики и пожелни за да бидат често застапени на нашето секојдневно мени. Како храна за одлична енергија или како лек за добро здравје и заштита од настинки и грип, портокалите се фантастичен извор на хранливи материи кои се поволни за здравјето.