Од зрнестата листа на храна, леблебии се нешто што мора да имате и да практикувате како добра храна за честа употреба во секојдневното мени, за ужинки и салати, за време на паузи од работа и прошетки! Тие се едноставна храна која може да се консумира секогаш и секаде!
Леблебиите спаѓаат во групата на легуминози или уште познати како мешункасти растенија. На нашите простори се познати и под името бобинки, а како и да ги наречете тие се вкусна храна која му овозможува здрав третман на целото телото. Се сметаат за еден од најстарите култивирани зеленчуци на Блискиот Исток и храна која е омилена повеќе стотици години во поголемиот дел од светот. Едно од најпознатите јадења од леблебии односно наут е светски познатиот хумус, чија пто кремаста текструра и свеж вкус трајно се памети од како ќе го пробате. Повелете оригинален испробан рецепт од истокот, доколку сакате да си направите самите дома.
Покрај одличниот вкус и широката палета на можности за употреба, многу лесно може да се утврди зошто леблебиите се ценета и посакувана храна:
- Леблебиите се одличен извор на протеини.
- Го „убиваат“ гладот и овозможуваат ситост.
- Леблебиите го стабилизираат холестеролот и шеќерот во крвта.
- Изобилуваат со растителни влакна и многу позитивно влијаат на дигестивниот систем.
- Многу се богати со магнезиум, па го чуваат нервниот систем и коските бидејќи помагаат да се врзе калциумот.
- Помагаат при бременост така што ја намалуваат опасноста од спонтан абортус и предвремено пораѓање.
- Поволно влијаат за детоксикација на организмот бидејќи помагаат во неговото чистење од заостанатите отрови – токсини од храната.
Ви препорачуваме да прочитате за корисните својства на леќата врз здравјето за организмот, која исто така е легуминозно растение.